Διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής

 

Η ακμή αποτελεί δερματολογική πάθηση, η οποία δεν εξαρτάται από την εθνικότητα, το φύλο ή την ηλικία. Οι διατροφικές συνήθειες είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση και έξαρση της ακμής. Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Συχνότερα εμφανίζεται στις ηλικιακές ομάδες 12- 24 ετών και οφείλεται συνήθως στη επίδραση της τεστοστερόνης, η οποία παρεμποδίζει την κανονική λειτουργία των σμηματογόνων αδένων. Συνεπώς, η παραγωγή του σμήγματος αυξάνεται, γίνεται πιο παχύρρευστο και δεν απελευθερώνεται από τους πόρους των σμηματογόνων αδένων. Η αδυναμία απελευθέρωσης του σμήγματος οδηγεί με τη σειρά της στο πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων, που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή, μόλυνση και την κλινική εικόνα της ακμής.

Οι διατροφικές συνήθειες είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση και έξαρση της ακμής. Ωστόσο, νεότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αντικρίσουν τις παλαιότερες απόψεις, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργείται διχογνωμία για το τι πραγματικά ισχύει.

Πρώτα από όλα, η βιταμίνη Α είναι η πλέον συνηθισμένη βιταμίνη, που προστίθεται σχεδόν σε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής. Η θεραπευτική δράση της βιταμίνης Α οφείλεται στην ιδιότητά της να μειώνει την παραγωγή του σμήγματος. Ωστόσο, αν και η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της ακμής, θα πρέπει να χορηγείται σε αυστηρά ελεγχόμενες ποσότητες, εφόσον προκαλεί αύξηση των τριγλυκεριδίων του ορού, της ολικής χοληστερόλης και τερατογενέσεις. Η ρύθμιση των επιπέδων της βιταμίνης Α, υποβοηθάτε από τη βιταμίνη Ε. Συνεπώς, μία ισόρροπη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Α (π.χ. γάλα, καρότα, συκώτι) και Ε (π.χ. τόνος, σολομός, πέστροφα, αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσποροι) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία της ακμής.

Επιπρόσθετα, σε έρευνα που διεξήχθη από το Michaelson και τους συνεργάτες του, βρέθηκε ότι τα άτομα με ακμή είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο ορό. Ο βοηθητικός ρόλος του ψευδαργύρου στην πρόληψη της ακμής πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητά του να αυξάνει την απελευθέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων από τους σμηματογόνους αδένες. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, το μοσχάρι και οι σαρδέλες.

Επιπλέον, η σοκολάτα απενεχοποιήθηκε από την πεποίθηση ότι προκαλεί ακμή, μιας και η κατανάλωσή της δεν βρέθηκε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του βακτηρίου acne vulgaris, που προκαλεί την ακμή.

Τέλος, στην πρόληψη της ακμής μπορεί να βοηθήσει και η αποφυγή των τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά (αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά, γλυκίσματα, κέικ, επιδόρπια, βούτυρο), εφόσον αυξάνουν την παραγωγή του σμήγματος και δυσχεραίνουν την απελευθέρωσή του από τους σμηματογόνους αδένες. Αντίθετη δράση έχει η αυξημένη πρόσληψη νερού, η οποία οδηγεί στην αποβολή τοξινών.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η διατροφή μπορεί να έχει προληπτικό ή θεραπευτικό ρόλο στην ακμή. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω κλινικές μελέτες προκειμένου να τεκμηριωθεί πλήρως η σχέση της διατροφής με την ακμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μωβ λάχανο: Ο σύμμαχος σας για την απώλεια βάρους;

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.