Διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή μας προφυλάσσει από την αρτηριακή νόσο

Η μεσογειακή διατροφή μας προφυλάσσει από την αρτηριακή νόσο

Η διατροφή στην οποία συμπληρώνεται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Η Περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία λιπαρές εναποθέσεις συσσωρεύονται στις αρτηρίες, περιορίζοντας την παροχή αίματος στα χέρια, τα πόδια, το στομάχι ή τα νεφρά.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Miguel Ruiz – Canela του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, η μελέτη τους είναι η πρώτη για να βρεί μια σύνδεση μεταξύ της Μεσογειακής διατροφής και της ΠΑΝ, αν και η ομάδα σημειώνει ότι η ίδια έρευνα συνδέει τη διατροφή με μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Για να φθάσουν στα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν 7.477 συμμετέχοντες. Οι άνδρες ήταν ηλικίας μεταξύ 55 και 80 ετών, ενώ οι γυναίκες ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν καμία ένδειξη της ΠΑΝ ή της βασικής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 ή τουλάχιστον τρεις άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα άτομα τοποθετήθηκαν τυχαία σε μια από τις τρεις ομάδες διατροφής:

▪ Μια Μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
▪ Μια Μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ξηρούς καρπούς
▪ Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά με την παροχή συμβουλών.

Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τη γραμμή βάσης της μελέτης το 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και λάμβαναν ένα λεπτομερή διατροφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε 3 μήνες.

Στο μέσο της μελέτης (4,8 έτη), 89 από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν ΠΑΝ. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ομάδες που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΠΑΝ, σε σύγκριση με την ομάδα που ακολουθούσε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Σχολιάζοντας τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης λένε: “Για τις γνώσεις μας, αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή πρωταρχικής πρόληψης που υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της διατροφικής παρέμβασης και της ΠΑΝ. Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες παρατήρησης και έχουν ουσιαστική σημασία από την άποψη της δημόσιας υγείας.”

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν έθεσαν ως στόχο να βρουν μια σύνδεση μεταξύ της Μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου της ΠΑΝ, ως εκ τούτου τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους αποτελούν μόνο μια διερευνητική ανάλυση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι με τη Μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τώρα, μια νέα ανάλυση της προηγούμενης έρευνας δείχνει ότι η διατροφή που συμπληρώνεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η Περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία λιπαρές εναποθέσεις συσσωρεύονται στις αρτηρίες, περιορίζοντας την παροχή αίματος στα χέρια, τα πόδια, το στομάχι ή τα νεφρά.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, με επικεφαλή τον Miguel Ruiz – Canela του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, η μελέτη τους είναι η πρώτη για να βρεί μια σύνδεση μεταξύ της Μεσογειακής διατροφής και της ΠΑΝ, αν και η ομάδα σημειώνει ότι η ίδια έρευνα συνδέει τη διατροφή με μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Για να φθάσουν στα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν 7.477 συμμετέχοντες. Οι άνδρες ήταν ηλικίας μεταξύ 55 και 80 ετών, ενώ οι γυναίκες ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν καμία ένδειξη της ΠΑΝ ή της βασικής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 ή τουλάχιστον τρεις άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα άτομα τοποθετήθηκαν τυχαία σε μια από τις τρεις ομάδες διατροφής:

▪ Μια Μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
▪ Μια Μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ξηρούς καρπούς
▪ Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά με την παροχή συμβουλών.

Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τη γραμμή βάσης της μελέτης το 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και λάμβαναν ένα λεπτομερή διατροφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε 3 μήνες. Στο μέσο της μελέτης (4,8 έτη), 89 από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν ΠΑΝ. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ομάδες που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΠΑΝ, σε σύγκριση με την ομάδα που ακολουθούσε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Σχολιάζοντας τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης λένε: “Για τις γνώσεις μας, αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή πρωταρχικής πρόληψης που υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της διατροφικής παρέμβασης και της ΠΑΝ. Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες παρατήρησης και έχουν ουσιαστική σημασία από την άποψη της δημόσιας υγείας.”

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν έθεσαν ως στόχο να βρουν μια σύνδεση μεταξύ της Μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου της ΠΑΝ, ως εκ τούτου τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους αποτελούν μόνο μια διερευνητική ανάλυση.

Επιμέλεια : Μαίρη Παπαδάκη
 – Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Ασκούμενη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στην Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.