Διατροφή

Χριστουγεννιάτικα διατροφικά έθιμα ανά την Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικα  διατροφικά έθιμα ανά την Ελλάδα

 

Οι παραδοσιακές συνταγές των χριστουγέννων είναι διαφορετικές σε  κάθε περιοχή της Ελλάδας καθώς η κάθε μία ανέπτυξε τις δικές της  για το γιορτινό τραπέζι . 

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Η εισβολή ξένων προτύπων και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων συντέλεσαν ώστε να «ξεθωριάσουν» οι παραδοσιακές συνταγές. Ας τρυπώσουμε όμως στο γιορτινό τραπέζι των παππούδων μας κι ακόμη παλιότερα, για να δούμε τι συνήθιζαν να τρώνε κάποτε, πριν η αστική γαλοπούλα με κουκουνάρι και κάστανα μονοπωλήσει τις γιορτινές συνταγές.

Εξέχουσα θέση στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατείχε το κρέας και ιδιαίτερα το χοιρινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παλαιότερα χρόνια το κρέας αποτελούσε «είδος πολυτελείας», το οποίο καταναλωνόταν στις γιορτές. Ωστόσο, η σφαγή και η κατανάλωση του χοιρινού τα Χριστούγεννα είναι έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, μιας και οι γεωργοί θυσίαζαν τα χοιρινά στον Κρόνο και στη θεά Δήμητρα για την προαγωγή της ευφορίας και της ευκαρπίας της γης και τον εξαγνισμό του ίδιου του σπιτικού από το κακό και τα δαιμόνια όλου του χρόνου.

Έτσι, κάθε περιοχή ανά την Ελλάδα ανέπτυξε τη δική της παραδοσιακή συνταγή:

Επτάνησα: «Πουτρίδα» (χοιρινό με κουνουπίδι και λάχανο)

Εύβοια: «Μπάμπες»: βρασμένο παχύ έντερο γεμιστό με συκώτι, σπλήνα και μπαχαρικά, όπου το χρώμα της σπλήνας συμβόλιζε αν ήταν καθαρός, ήταν καλός οιωνός, αν ήταν κίτρινος και χαραγμένος, ήταν δυσοίωνο σημάδι.

Ήπειρος: στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου τα Χριστούγεννα έφτιαχναν τα “Σπάργανα” (τηγανίτες), τα οποία συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στη Φάτνη.

Δωδεκάνησα: Τα παραδοσιακά «γιαπράκια», δηλαδή ντολμαδάκια, όπου το τύλιγμα του λάχανου γύρω από τον κιμά συμβόλιζε το φάσκιωμα του Χριστού.

Θράκη: Την παραμονή στο τραπέζι υπήρχαν εννιά διαφορετικά φαγητά, άβραστα και νηστίσιμα, ώστε να υπάρχει αφθονία φαγητών όλο τον χρόνο.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο ελληνικό έθιμο σε όλες τις περιοχές αποτελεί το χριστόψωμο. Το ευλογημένο ψωμί του Χριστού ζυμώνεται πάντα με τα εκλεκτότερα υλικά (λεπτοκοσκινισμένο σιταρένιο αλεύρι, ξηρούς καρπούς, σησάμι, μπαχαρικά) και πλουμίζεται με ξεχωριστά στολίδια που συμβολίζουν τη θεϊκή του δύναμη. Ανήμερα τα Χριστούγεννα σε κάθε σπίτι ο νοικοκύρης έριχνε στο χριστόψωμο κρασί και λάδι, ευχόμενος αφθονία αγαθών στο σπίτι. Χαρακτηριστική είναι η ρήση: «όσο νερό έχει η θάλασσα τόσο κρασί και λάδι στο σπίτι μας».

Τα γλυκίσματα δεν έλειπαν από το χριστουγεννιάτικο ελληνικό τραπέζι. Κυρίαρχος ήταν οι τηγανίτες με μέλι και κρασί, όπου το μέλι συμβόλιζε την αφθονία των αγαθών για τον υπόλοιπο χρόνο και το κρασί την ευχή «να μεγαλώνει και να «απλώνει» η οικογένεια σαν την κληματαριά».

Φρούτα όπως τα ρόδια και τα μήλα υπήρχαν πάντα στο τραπέζι, έτσι ώστε η οικογένεια να έχει το «ροδοκόκκινο» χρώμα της υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Χριστουγεννιάτικα διατροφικά ελληνικά έθιμα εκτός από τη συμβολή τους στην παράδοση ξεχωρίζουν και για την υψηλή τους διατροφική αξία:

• Χοιρινό: Ένα τρόφιμο για… «σιδηρά» υγεία! Το χοιρινό κρέας αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου, απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες είναι αναγκαίες για ένα καλοσχηματισμένο μυϊκό σύστημα.
• Μέλι: Διακρίνεται για την αντισηπτική και αντιμικροβιακή του δράση.
• Ξηροί καρποί (καρύδια, σουσάμι): πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, λιγνάνες και βιταμίνη Ε μας προσφέρουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική δράση και μας προστατεύουν από πολλά χρόνια νοσήματα.
• Χριστόψωμο: πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προσφέρει τόνωση στο μεταβολισμό, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος!
• Ρόδι: Το «φρούτο της καρδιάς»: πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο αντιοξειδωτικές (π.χ. πολυφαινόλες), φυτικές ίνες μειώνει τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Έτσι, δύο μέρες πριν την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού προλαβαίνουμε να επιστρέψουμε στα ελληνικά διατροφικά έθιμα, τα οποία όχι μόνο μας θυμίζουν την παράδοσή μας αλλά συμβάλλουν και στην καλύτερη υγεία!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Plant based συνταγή με μπιφτέκια μανιταριών Portobello

Ρόφημα με τζίντζερ και κουρκουμά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους πατζαροκεφτέδες εύκολα και γρήγορα;

Πατζαροκεφτέδες: Η παρασκευή των τέλειων πατζαροκεφτέδες είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια, συνδυάζοντας τη γήινη γλυκύτητα των παντζαριών με αλμυρά βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργήσετε ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο.

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Κοτόπουλο συνταγή: Το μεσογειακό γεμιστό στήθος κοτόπουλου είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που είναι τέλειο για ένα βραδινό δείπνο ή ένα φανταχτερό δείπνο. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με μεσογειακές γεύσεις και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.