Διατροφή

Εξαρτημένοι από την TV οι Έλληνες

Εξαρτημένοι από την TV οι Έλληνες

 

Εξαρτημένοι από την τηλεόραση απέχοντας από στοιχειώδη σωματική άσκηση και παραδομένοι στις παθογένειες της σύγχρονης καθιστικής ζωής παρουσιάζονται οι Έλληνες, εμφανίζοντας μια επικινδυνη ροπή προς την παχυσαρκία.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τη μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ήρθε στη δημοσιότητα με αφορμή την «Εβδομάδα κατά της Παχυσαρκίας» (19-26 Οκτωβρίου 2013).

Η μελέτη με τίτλο «Association of physical activity and sedentary lifestyle patterns with obesity and cardiometabolic comorbidities in Greek adults: Data from the National Epidemiological Survey» είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του Ελληνικού πληθυσμού και καταδεικνύει ότι το περπάτημα σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στους ενήλικες, ιδίως στους άντρες, και παράλληλα ότι η συχνή άσκηση και η μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παραγόντων, όπως υπερχοληστερολαιμίας και υπέρτασης.

Ωστόσο, οι συνήθειες των Ελλήνων φαίνεται πως κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Από τα στοιχεία της έρευνας που έγινε σε δείγμα 17.887 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 20-70 ετών από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, προέκυψαν απογοητευτικά στοιχεία:

· Περίπου το 37% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι περπατούν λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα.
· Το 90% των συμμετεχόντων ασκούνται λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα.
· Όταν αναλύθηκαν οι μεταβλητές της καθιστικής ζωής, το 37,9% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι παρακολουθεί τηλεόραση περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα και το 20,5% των ατόμων (24,5% των ανδρών, 16,9% των γυναικών) κάνουν δουλειά γραφείου για περισσότερες από 14 ώρες την εβδομάδα.

Δεν λείπουν όμως και οι εξαιρέσεις οι οποίες αποτελούν ζωντανό παράδειγμα πως η αποχή από την καθιστική ζωή με απλή άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στους άντρες:

· Το περπάτημα από 2 έως και 3,9 ώρες την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο για ανάπτυξη υπερβάλλοντος βάρους και κοιλιακής παχυσαρκίας κατά 15% και 14% αντίστοιχα.
· Το περπάτημα για περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα μείωσε την πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας κατά 12%.
· Η άσκηση για περισσότερες από 7 ώρες την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερχοληστερολαιμίας κατά 55%. Αντιθέτως, η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα και η δουλειά γραφείου που ξεπερνούσε τις 14 ώρες την εβδομάδα αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης υπερχοληστερολαιμίας κατά 20% και 55% αντίστοιχα.
· Η άσκηση διάρκειας από 4 μέχρι και 6,9 ώρες την εβδομάδα μείωσε αναλογικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 70%.
· Η άσκηση διάρκειας από 4 μέχρι και 6,9 ώρες την εβδομάδα μείωσε κατά το ήμισυ την παρουσία υπέρτασης (50%). Αντιθέτως, η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα και η δουλειά γραφείου που ξεπερνούσε τις 14 ώρες την εβδομάδα αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 36% και 33% αντίστοιχα

Αντίστοιχα στις γυναίκες:

· Ο χρόνος ψυχαγωγίας που ξεπερνούσε τις 4 ώρες την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας κατά 8%.
· Τα πρότυπα φυσικής δραστηριότητας δεν συσχετίστηκαν με κανένα καρδιομεταβολικό παράγοντα κινδύνου.
· Η παρακολούθηση τηλεόρασης, από μόνη της, για περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης κατά 33%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν απαραίτητη την εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων που θα συνδυάζουν τόσο τον περιορισμό των καθιστικών δραστηριοτήτων, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η μετακίνηση με αυτοκίνητο, όσο και την αύξηση των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού όπως περπάτημα, διάφορα σπορ και δραστηριοτήτων διασκέδασης. Ένα είναι βέβαιο: Πως δεν αρκούν μονάχα τα προγράμματα υγείας, αλλά χρειάζεται και η ενημέρωση και η κατανόηση όλων προκειμένου να διαφυλαχθεί το σημαντικότερο αγαθό, αυτό της υγείας μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Plant based συνταγή με μπιφτέκια μανιταριών Portobello

Ρόφημα με τζίντζερ και κουρκουμά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους πατζαροκεφτέδες εύκολα και γρήγορα;

Πατζαροκεφτέδες: Η παρασκευή των τέλειων πατζαροκεφτέδες είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια, συνδυάζοντας τη γήινη γλυκύτητα των παντζαριών με αλμυρά βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργήσετε ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο.

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Κοτόπουλο συνταγή: Το μεσογειακό γεμιστό στήθος κοτόπουλου είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που είναι τέλειο για ένα βραδινό δείπνο ή ένα φανταχτερό δείπνο. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με μεσογειακές γεύσεις και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.