Διατροφή

Οι τροφές που μάχονται τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Οι τροφές που μάχονται τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Σύμφωνα με πολυάριθμες προσωπικές μαρτυρίες διαβητικών αλλά και επιστημονικά δεδομένα φαίνεται ότι ορισμένα τρόφιμα αποτελούν ισχυρά «όπλα» έναντι των αυξημένων τιμών σακχάρου αίματος, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Σολωμού, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BScΙδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.ΔΕ) Επιστημονική Υπεύθυνη Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ληξούρι Κεφαλλονιάς.Εξωτερική συνεργάτης Διαβητολογικού τμήματος Τζανείου Νοσοκομείου.

Νο 1: Κανέλα, η «θαυματουργή» !
Η «αρχόντισσα» της ανατολίτικης κουζίνας τώρα και σύμμαχος στην καταπολέμηση του ΣΔ2 ! Η εφημερίδα American Journal of Clinical Nutrition σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε κατέδειξε την κανέλα σε ένα αποτελεσματικότατο «όπλο» έναντι του σακχάρου. Η κοινή μας κανέλα φαίνεται ότι περιέχει μια ουσία της οποίας η δράση προσομοιάζει με αυτή της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη, ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, είναι εκείνη που ευθύνεται για την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα, μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα φαίνεται να προλαμβάνει την εμφάνιση ΣΔ2 και να συμβάλλει σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από ΣΔ.
Το μόνο που μένει είναι να βάλουμε περισσότερη γεύση κανέλας στην ζωή μας !!!
1-1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλας ή 1-2 κλωναράκια αυτής σε ημερήσια βάση αρκούν, ώστε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Νο 2: Ξίδι, «φάρμακο» κατά του Διαβήτη 
Μπορεί ορισμένοι να δυσανασχετούν μπροστά στην όξινη γεύση του, όμως από δημοσιευμένες μελέτες (American Diabetes Association) φαίνεται ότι η προσθήκη ξιδιού σε φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως ρύζι, ζυμαρικά, πίτες κ.λ.π.) επιβραδύνει την απορρόφηση των τελευταίων από τον οργανισμό. Πιθανώς το οξικό οξύ που περιέχεται στο ξίδι να είναι υπεύθυνο για την επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης (άδειασμα του στομάχου), και επομένως να καθυστερείται και η απορρόφηση των σακχάρων. Ποιο το αποτέλεσμα ? Η σταδιακή και όχι η απότομη αύξηση του σακχάρου μεταγευματικά ! Επιπλέον, η προσθήκη ξιδιού στο προ- ύπνου γεύμα φαίνεται να μειώνει τις τιμές σακχάρου νηστείας σε άτομα με ΣΔ2 και καλές τιμές σακχάρου.
1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι σε ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κλπ) μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης κατά 25 % και υπερδιπλασιάζουν το αίσθημα του κορεσμού (αίσθημα ικανοποίησης πείνας).
Καθημερινά, λοιπόν, σε όλα τα πιάτα μας χρησιμοποιούμε τον εκρηκτικό συνδυασμό ξιδιού και ελαιολάδου !!!

Νο 3: Σπαράγγι, ένα νέο «όπλο» κατά του Διαβήτη στον πάγκο της μαναβικής !

Η «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN) (2006) «εκθειάζει» τα σπαράγγια, αναφέροντας ότι μπορεί να αποτελούν ένα πολύ ισχυρό όπλο κατά του σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από το Πανεπιστήμιο Καράτσι (Πακιστάν), η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος σπαραγγιών σε μεγάλες δόσεις αύξησε την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας, μειώνοντας κατά συνέπεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες τα σπαράγγια αποτελούν ισχυρά όπλα κατά του ΣΔ.

Νο 4: Ξηροί καρποί, «τα μαγικά φασόλια» 

Γνωστοί σε όλους για την υπέροχη γεύση τους αλλά και την υψηλή διατροφική τους αξία (καλά, ω3 λιπαρά οξέα, φυτική πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη Ε κλπ), οι ξηροί καρποί μπαίνουν δυναμικά στη μάχη κατά του διαβήτη. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την επιστημονική επιθεώρηση «Diabetes Care» έδειξε ότι, όταν ανθυγιεινά- λιπαρά σνακ (π.χ. μάφιν) ή μια πηγή αμύλου (π.χ φέτα ψωμί) αντικατασταθούν από 1-2 χούφτες ξηρούς καρπούς, τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης ατόμων με διαβήτη ελέγχονται πολύ καλύτερα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι μετά από ένα τρίμηνο διάρκειας αυτής της αντικατάστασης τα επίπεδα του σακχάρου και της ‘κακής’ χοληστερόλης τους άρχισαν σταδιακά να μειώνονται.
Η διαπίστωση αυτή δε σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν το “κλειδί” για τον έλεγχο του διαβήτη ! Αν, όμως, ενταχθούν συστηματικά ελεγχόμενες ως προς την ποσότητα και το αλάτι μικρομερίδες ξηρών καρπών (αμυγδάλων, καρυδιών, φυστικιών, κάσιους) στο διαιτολόγιο ατόμων με ΣΔ, αντικαθιστώντας άλλα επιβαρυντικά σνακ (π.χ γλυκά, κράκερ, προϊόντα αμύλου), είναι πολύ πιθανό να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου, της χοληστερόλης και των λιπιδίων στο αίμα τους.

Νο5: Δημητριακά ολικής αλέσεως, ένας διατροφικός θησαυρός στη μάχη κατά του Διαβήτη !
Διατροφικό θησαυρό αποτελούν όλα τα δημητριακά, όπου η «αντιδιαβητική» τους δράση αποδίδεται στην εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα που έχουν σε φυτικές ίνες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μια μερίδα των 40 γρ. νιφάδων δημητριακών ολικής αλέσεως αρκεί, για να καλύψει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες ! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρυθμίζεται πιο ικανοποιητικά ο μεταβολισμός των υδρογονανθράκων που καταναλώνουμε. Επίσης, η συστηματική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως βελτιώνει σημαντικά την ινσουλινοαντίσταση, μια παθολογική κατάσταση που σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ΣΔ2.

Νο6: Τσάι, 4 φλ. την ημέρα το διαβήτη κάνουν πέρα !
Μελέτη σε πληθυσμούς της Ευρώπης έδειξε ότι τα άτομα που πίνουν τέσσερις κούπες τσάι την ημέρα αντιμετωπίζουν μειωμένο κατά 20% κίνδυνο για διαβήτη !! Η μελέτη διεξήχθη από ειδικούς του Κέντρου Λάιμπνιτς για την έρευνα στο Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή επιθεώρηση «PLoS One». Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Κρίστιαν Χέρντερ «από τα στοιχεία μας προέκυψε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών τσάι την ημέρα συνδέεται με μείωση του κινδύνου για διαβήτη της τάξεως του 20%. Ωστόσο, για να υπάρχουν οφέλη, η κατανάλωση πρέπει να είναι μεγάλη. Για παράδειγμα η μελέτη μας έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν ένα με τρία φλιτζάνια τσάι ημερησίως δεν εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με όσα δεν έπιναν καθόλου τσάι».Σύμφωνα με τον ερευνητή, το τσάι πιθανότατα επιδρά στην πρόσληψη και στην απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα προστατεύει τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος από τις ελεύθερες ρίζες, που τους προκαλούν βλάβες.
Εκτιμάται ότι η ευεργετική δράση του τσαγιού στο ΣΔ2 οφείλεται στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΙΑΙΑΤΟΛΟΓΙΟ
*Μαζί με κάθε μεσημεριανό να πίνετε πριν και μετά 1 ποτήρι πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες

ΔΕΥΤΕΡΑ:
ΠΡΩΙΝΟ: 1 φλ. γάλα 1,5 % & 3 κ.σ δημητριακά ολικής άλεσης, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 1 μήλο
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα μακαρόνια ολικής αλέσως με 3-4 κ.σ σάλτσα κιμά & 2 κ.σ παρμεζάνα τριμμένη, 4 ελιές, Σαλάτα ρόκα
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 2 Cream crackers σίκαλης & γραβιέρα & 1 φλ.ρόφημα κρόκου κοζάνη
ΒΡΑΔΥ: Μανιτάρια ψητά & σαλάτα ρόκα & παρμεζάνα

ΤΡΙΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 2 φρυγανιές σίκαλης & ταχίνι, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μήλο & 1 φλ.ρόφημα κρόκου κοζάνη
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα ψάρι ψητό & χόρτα & 4-6 ελιές & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 1κ.γ. λιναρόσπορο & 1 αχλάδι
ΒΡΑΔΥ: 1 τοστ με ψωμί πολύσπορο τυρί, γαλοπούλα με ελαιόλαδο, καρότο, μαϊντανό & 1 φλ.ρόφημα κρόκου κοζάνης

ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 2 φρυγανιές σικάλεως & 1κ.γ. μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη & μαλακή μαργαρίνη, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6-8 ανάλατα αμύγδαλα & 1 μήλο & 1 φλ.ρόφημα κρόκου κοζάνης
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα όσπριο, 1 μερίδα τυρί, 4-6 ελιές
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι 2% & 1 μήλο & κανέλα
ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με τυρί & μανιτάρια, σαλάτα ρόκα

ΠΕΜΠΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6 καρύδια & 1 ακτινίδιο
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Ψαρονέφρι ψητό, Σαλάτα χόρτα, 3-4 ελιές, 1 φέτα ψωμί πολύσπορο
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 χούφτα σταφίδες & 1 γιαούρτι με κανέλα
ΒΡΑΔΥ: 1 πίτα αραβική με τυρί, γαλοπούλα με ελαιόλαδο, καρότο, μαϊντανό & 1 φλ.ρόφημα κρόκου κοζάνης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό, 2 φρυγανιές σικάλεως, 1 αυγό βραστό, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 πορτοκάλι & ρόδι
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα σουπιές με σπανάκι & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο & 4 ελιές
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 5 ανάλατα αμύγδαλα & 1 φλ.ρόφημα κρόκου κοζάνης
ΒΡΑΔΥ: 1 τοστ με ψωμί πολύσπορο τυρί, γαλοπούλα με ελαιόλαδο, καρότο, μαϊντανό & σαλάτα λάχανο-καρότο

ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 φέτα ψωμί πολύσπορο τυρί light & 1 αυγό βραστό
Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 ποτήρι χυμό & 2 μπισκότα πολυδημητριακών χωρίς ζάχαρη
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Γαλοπούλα ψητή, 3-4 ελιές, 1 φέτα ψωμί πολύσπορο, Σαλάτα μαρούλι-καρότο-άνιθο
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 αχλάδι & 1 γιαούρτι & κανέλα
ΒΡΑΔΥ: Πλιγούρι με σαλάτα σπανάκι- μαρούλι-ρόκα & τυρί τριμμένο & μανιτάρια

ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 4κ.σ.δημητριακά ολικής αλέσεως, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος
ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 1 μήλο
ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Μπριζόλα, 1 φέτα ψωμί πολύσπορο,, 3-4 ελιές & σαλάτα λάχανο-καρότο
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 ακτινίδιο & 3 καρύδια
ΒΡΑΔΥ: 1 πίτα αραβική με τυρί, γαλοπούλα με ελαιόλαδο, καρότο, μαϊντανό & σαλάτα μαρούλι-σπανάκι-ρόκα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φράουλες: Ένας γλυκός σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Οι κίνδυνοι της αποφυγής των λιπαρών στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.