Διατροφή

Παρουσιάζεται το εθνικό σχέδιο για την παιδική παχυσαρκία

Παρουσιάζεται το εθνικό σχέδιο για την παιδική παχυσαρκία

 

Το μεγάλο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, της νοσολογικής οντότητα που αναδεικνύεται καθημερινά σε πρωταρχική κρίση δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο αναδεικνύει εξελισσόμενο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ε.Ε. και το υπουργείο Υγείας, οι άξονες του οποίου παρουσιάζονται σήμερα Δευτέρα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για το εθνικό σχέδιο δράσης, που έχει στόχο την αποτύπωση του προβλήματος, τις πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου 1,6 δισεκατομμύρια άτομα άνω των 15 ετών είναι υπέρβαρα.

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Η παχυσαρκία, ξεχωριστό νόσημα, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών παθήσεων, αποτελεί σήμερα παγκόσμια επιδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άτομα άνω των 15 ετών είναι υπέρβαρα και 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι έως το 2015 οι υπέρβαροι θα έχουν φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι τα 700 εκατομμύρια παγκοσμίως!

Σύμφωνα με μια πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη, που διεξήχθη το 2003 από την Ε.Ι.Ε.Π. σε δείγμα 17.341 ενηλίκων και 18.055 παιδιών και εφήβων, διαπιστώθηκε ότι το 21,9% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι και το 57,1% υπέρβαροι. Σχετικά με την ανησυχητική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, η Ε.Ι.Ε.Π. και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης χρηματοδότησαν το 2010-2011 το πρόγραμμα COSI του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), το οποίο περιέλαβε συνολικά 150 σχολεία και 5.701 μαθητές ηλικίας 7-8 ετών (2ας Δημοτικού), καθώς και9-10 ετών (4ης Δημοτικού).

Τα αποτελέσματα της μελέτης COSI έδειξαν ότι στη 2α Δημοτικού οι νορμοβαρείς μαθητές αποτελούσαν το 59,53%, ενώ οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι το 23,03% και 13,65% αντίστοιχα. Στην 4η Δημοτικού το ποσοστό των νορμοβαρών ήταν 53,93%, των υπέρβαρων 28,87% και των παχύσαρκων 13,42%. Και στις δύο ομάδες οι λιποβαρείς μαθητές αποτελούσαν μόνο το 3,78%.
Κελιδι η ανάδειξη της πολυπαραγοντικότητας του φαινομένου και η αυτορύθμιση της αγοράς

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη της αγοράς τροφίμων, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων για την ανάδειξη της πολυπαραγοντικότητας του φαινομένου, αλλά και την προώθηση ορθών πρακτικών στην εμπορία και διαφήμιση των προϊόντων. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζόμενων Ελλάδος, σε πάνελ με θέμα «Η επίδραση του Lifestyle στα ΜΜΕ: Το Υπεύθυνο Μάρκετινγκ» στο πλαίσιο του συνεδρίου Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ & Δημόσια Υγεία» ανέδειξε τη σημασία της αυτορρύθμισης από μέρους της βιομηχανίας τροφίμων και την αποτελεσματικότητα της αυτοδέσμευσης σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα στο marketing.

Ο κος Γ. Αντωνιάδης αναφερόμενος στην παιδική παχυσαρκία,  τοωίζει ότι  για την πολυπαραγοντικότητα της νόσου και για το πόσο σημαντικό είναι το ότι η βιομηχανία τροφίμων εφαρμόζει αυστηρές αρχές στην επικοινωνία της με τους καταναλωτές και ιδιαίτερα σε σχέση με τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Στο παρελθόν η βιομηχανία κατηγορήθηκε για την εμπορική επικοινωνία της και η Κομισιόν ήταν έτοιμη να νομοθετήσει επ’ αυτού, αλλά τότε η βιομηχανία προέβη στην αυτορρύθμισή της (για να αποφύγει τυχόν ακραία μέτρα)» τόνισε χαρακτηριστικά

Γενικότερα,  υπογραμμίζει  ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών δίνει πλέον μεγάλη έμφαση στον τομέα της δεοντολογίας της επικοινωνίας, μέσω της αυτοδέσμευσης των εταιρειών του χώρου για την προστασία του καταναλωτή. «Ο καταναλωτής είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένος και εκπαιδευμένος» είπε.

Περιορισμοί στη διαφήμιση

 Σήμερα η διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 12 είναι απόλυτα ελεγχόμενη, καθώς «δε διαφημίζουμε σε εκπομπές και sites όπου το 35% των θεατών / χρηστών αναμένεται να είναι κάτω των 12 ετών.  Η βιομηχανία θέλει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να αυτοπειθαρχήσει» σημειώνει ο κ. Αντωνιάδης 

Τέλος σχολιάζει ότι  «Η δέσμευση αυτή μετράται, εφαρμόζεται αυστηρά, καθώς πέρα από τις επιτροπές ελέγχου, οι ίδιες οι εταιρείες του κλάδου ελέγχουν η μία την άλλη. Άλλωστε, η βιομηχανία καταθέτει τα αποτελέσματά του ελέγχου της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τελευταία δε χρειάζεται να προβεί στη λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων γιατί ο κλάδος το κάνει από μόνος του και έχει αποδειχθεί ότι η αυτοδέσμευση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη νομοθεσία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρόφημα με τζίντζερ και κουρκουμά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους πατζαροκεφτέδες εύκολα και γρήγορα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Κοτόπουλο συνταγή: Το μεσογειακό γεμιστό στήθος κοτόπουλου είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που είναι τέλειο για ένα βραδινό δείπνο ή ένα φανταχτερό δείπνο. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με μεσογειακές γεύσεις και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.