Διατροφή

Διατροφικές συμβουλές για βελτίωση της σχολικής απόδοσης

Διατροφικές συμβουλές για βελτίωση της σχολικής απόδοσης

 

Πληθώρα μελετών επισημαίνουν ότι η διατροφή της μητέρας καθ’ όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και η επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών στην παιδική ηλικία, επηρεάζουν τη νοητική ανάπτυξη.

fagito sxoleio

Σύντομες συμβουλές προς τους γονείς για καλή σχολική απόδοση των παιδιών δίνει στο www.Life2day.gr o Δημήτρης Γρηγοράκης,Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ -Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά είναι τα εξής:

Ω-3 λιπαρά οξέα

Σε μία πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι τα παιδιά που λαμβάνουν επαρκώς ω-3 λιπαρά εμφανίζουν πιο ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και παρουσιάζουν πολύ καλύτερη απόδοση σε τεστ νοημοσύνης, προσοχής και μνήμης στο σχολείο.

Σίδηρος
Η έλλειψή σιδήρου προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς, ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ). Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μεξικού διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με σιδηροπενική αναιμία εμφάνιζαν χαμηλή σχολική απόδοση και έδιναν τις περισσότερες λανθασμένες απαντήσεις στα τεστ μνήμης.

Ψευδάργυρος
Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο, παρουσίαζαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Σε κλινική μελέτη του κέντρου προληπτικής ιατρικής της Κίνας επισημάνθηκε ότι παιδιά ηλικίας 9-11 ετών που ελάμβαναν συμπλήρωμα βιταμινών Β παρουσίασαν βελτιωμένη νοητική ικανότητα.

Σύνθετοι υδατάνθρακες
Ερευνητές από το Κέντρο Γνωσιακής Ανάπτυξης της Αγγλίας διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που λάμβαναν σύνθετους υδατάνθρακες (πχ. Ψωμί πολύσπορο, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι) παρουσίαζαν καλύτερη επίδοση στα τεστ μνήμης και προσοχής.

Επιπλέον σημασία έχουν:

Το πρωινό γεύμα

Τα παιδιά που λαμβάνουν πλήρες πρωινό έχουν πολύ καλύτερη σχολική απόδοση και ανταποκρίνονται με υψηλούς βαθμούς στα νοητικά τεστ και τα τεστ μνήμης.

Ο μητρικός θηλασμός
Πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας έδειξε ότι τα παιδιά που θήλαζαν εμφάνισαν υψηλή νοητική ανάπτυξη και ιδιαίτερα βελτιωμένη μνήμη και προσοχή. Αυτό συμβαίνει, διότι το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου συστατικά όπως ω-3 λιπαρά και ταυρίνη.

Σύντομες συμβουλές προς τους γονείς για καλή σχολική απόδοση των παιδιών

  • Μικρά και συχνά γεύματα για την παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο όλη μέρα
  • Απαραίτητο το πρωινό γεύμα
  • Επιλέξτε υγιεινά ενδιάμεσα σνακ (κολατσιό) στο σχολείο όπως τοστ, φρούτα, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, cream crackers σικάλεως, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, κουλούρι Θεσσαλονίκης, γιαούρτι, χυμό, ανάλατοι ξηροί καρποί
  • Αυξήστε την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 5-6 μερίδες)
  • Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο όπως κόκκινο κρέας, συκώτι, φακές, θαλασσινά αλλά και σε ω-3 όπως λιπαρά ψάρια, σπόροι και ξηροί καρποί.
  • Μην ξεχνάτε καθημερινά να προσφέρετε στο παιδί σας πηγές βιταμινών Β, όπως είναι το Ψωμί πολύσπορο, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, κοτόπουλο, γαλοπούλα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μαγειρικά μυστικά του να φτιάξεις τα τέλεια ρεβίθια

Μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.