Διατροφή

Στο ”στόχαστρο” των ερευνητών η σοκολάτα… προστατεύει την καρδιά;

Στο ”στόχαστρο” των ερευνητών η σοκολάτα… προστατεύει την καρδιά;

Οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα ή κακάο για ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών εμφανίζουν μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση τους και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων , παράγοντες που  δρουν προστατευτικά για την καρδιά, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition . 

 Όσοι τρώνε σοκολάτα, επίσης,  εμφανίζουν μια μικρή πτώση στο επίπεδο της ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και που, όταν αυξάνεται, αυξάνει και ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Λι Χούπερ της Ιατρικής Σχολής του Νόργουιτς, αξιολόγησαν συγκριτικά τα αποτελέσματα 42 μικρών κλινικών δοκιμών που αφορούσαν συνολικά περίπου 1.300 άτομα.

Επιπρόσθετα, επεσήμαναν ότι η σοκολάτα φαίνεται να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όμως, όπως είπε η Δρ Χούπερ, χρειάζονται νέες έρευνες μεγαλύτερες σε εύρος δείγματος και σε χρονική διάρκεια για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει μακροπρόθεσμο όφελος που «μεταφράζεται» τελικά σε μείωση του κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«το μήνυμά μου θα ήταν ότι αν σε κάποιον αρέσει η μαύρη σοκολάτα, τότε το να φάει λίγη, αντί για άλλα γλυκίσματα, μπορεί να αποβεί και ωφέλιμο. Όμως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι όλοι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι τέτοιο», τονίζει η ερευνήτρια.   Είναι δηλαδή ακόμα πρόωρο να συστήσουν οι ειδικοί την κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο ως μέσου για την μείωση
καρδιαγγειακού κινδύνου. Άλλωστε, η σοκολάτα έχει και άλλες παρενέργειες, όπως η αύξηση των θερμίδων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον έλεγχο του βάρους.

Το μεγαλύτερο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί ακόμα με βεβαιότητα, είναι κατά πόσο η σοκολάτα έχει τόσα οφέλη που να αξίζει κανείς να «υποστεί» την όποια αρνητική πλευρά της. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Πρέπει να αποχαιρετήσεις εντελώς το ρύζι για να χάσεις βάρος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.