Διατροφή

Ποια αναψυκτικά & φρουτοχυμοί αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης;

Ποια αναψυκτικά & φρουτοχυμοί αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης;


Τα αναψυκτικά αλλά και οι φρουτοχυμοί με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες.

Ενώ αντίθετα η κατανάλωση καφέ με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο, σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Χονγκλέι Τσεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέφεραν ότι «τα διαιτητικά αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι καταναλώνονται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σημαντικές φυσικές -και πιθανώς σημαντικές ψυχικές- επιπτώσεις στην υγεία».

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 264.000 ανθρώπους, ηλικίας 50 έως 71 ετών, για μια περίοδο δέκα ετών και συσχέτισαν το είδος των ροφημάτων που κατανάλωναν, με τις ιατρικές διαγνώσεις για κατάθλιψη (συνολικά 11.311 άτομα).

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα κουτιά ή ποτήρια οποιουδήποτε είδους αναψυκτικού την ημέρα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κλινικά διαγνωσμένη κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για όσους προτιμούσαν να πίνουν διαιτητικά (31%), παρά κανονικά αναψυκτικά (22%).

Ακόμα κι όσοι έπιναν πολλούς φρουτοχυμούς με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (τέσσερις ή περισσότερους καθημερινά), είχαν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου φρουτοχυμούς.

Όμως όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο περιορισμός ή η διακοπή κατανάλωσης των διαιτητικών αναψυκτικών ή η αντικατάστασή τους με καφέ μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο στη μείωση του κινδύνου της κατάθλιψης», εξηγεί ο Δρ Τσεν, αν και, όπως λέει, χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα. Τονίζει, επίσης, ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους.

Η μελέτη διαπίστωσε τον συσχετισμό ανάμεσα στα αναψυκτικά ή τους φρουτοχυμούς διαίτης και την κατάθλιψη και δεν αποδεικνύει ότι όντως τα συγκεκριμένα υγρά διαταράσσουν τον ψυχισμό κάποιου. Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι κάποιοι άλλοι παράγοντες (π.χ. οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, έκτακτα περιστατικά κ.α.) να ευθύνονται για την κατάθλιψη.

Πάντως τα νέα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που είχαν βρει επίσης μια σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και στην εμφάνιση κατάθλιψης. Ακόμα, επιβεβαιώνεται μελέτη του 2011 που είχε εντοπισει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους αν όντως τα διαιτητικά ροφήματα αυξάνουν την κατάθλιψη και κατά πόσο τα ευρήματα ισχύουν για όλες τις ηλικίες και για όλες τις χώρες, πέρα από τις ΗΠΑ.

Γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη έχουν ελεγχθεί από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες Αρχές και έχουν χαρακτηρισθεί ασφαλείς για τη χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά. Οι ουσίες αυτές αντικαθιστούν τη ζάχαρη που έχει πολλές θερμίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το καλύτερο είδος μεσημεριανού φαγητού για "δύσκολα" παιδιά

Μια γλυκιά συνταγή με πρωταγωνιστή το πεπόνι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Χαλβάς με ταχίνι - Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

Χαλβάς με ταχίνι - Ο χαλβάς μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα, καθιστώντας τον μια προσαρμόσιμη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο.