Αν και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της καθημερινής διατροφής μας ενοχοποιείται για τις πολλές θερμίδες του. Ο λόγος για το ψωμί, για το οποίο οι ειδικοί έχουν άλλη γνώμη, καθώς υποστηρίζουν ότι αποτελεί την καλύτερη διατροφική επιλογή.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες του προσφέρουν στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά και συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μάλιστα το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν, μεταξύ άλλων, στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, ενώ η μικρή ποσότητα βιταμίνης Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση και βοηθά στη γονιμότητα.
Όσον αφορά στις θερμίδες, οι ειδικοί τονίζουν ότι το ψωμί προσθέτει βάρος μόνο όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλες τις τροφές. Επίσης, όλοι οι τύποι ψωμιού στην πραγματικότητα έχουν τις ίδιες περίπου θερμίδες.
Η θερμιδική αξία του ψωμιού αυξάνεται μόνο αν προσθέσουμε κατά την παραγωγή του ξηρούς καρπούς, σπόρους, σουσάμι κ.α.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις