Pin It

Τις περισσότερες φορές στην κουζίνα μας έχουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί δυστυχώς δεν έχουμε ένα μποστάνι στα πόδια μας ώστε να μπορούμε να κόβουμε φρέσκο αυτό που χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή.

Καλούμαστε λοιπόν να αποθηκεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τρόφιμά μας, ώστε αυτά να διατηρηθούν για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα και να κρατήσουν όσο το δυνατόν αναλλοίωτη τη γεύση και την υφή τους.

Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών στο ψυγείο και εκτός ψυγείου

Κρεμμύδια, μελιτζάνες και αγγούρια όχι στο ψυγείο αλλά πάνω στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου. Τα κομμένα κρεμμύδια αποθηκεύονται στο ψυγείο. Επίσης, τα κρεμμύδια αν τα αποθηκεύετε μαζί με τις πατάτες, τις κάνουν να φυτρώνουν, οπότε χωρίστε τα.

Οι πατάτες όταν αποθηκευτούν μαζί με μήλα διατηρούνται και τα δύο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Στα σπαράγγια, κόψτε τις άκρες στο κάτω μέρος από τα κοτσάνια και βάλτε τα όπως τα λουλούδια σε ένα ποτήρι με λίγο νερό. Όχι όμως στο ψυγείο.

Ο βασιλικός θέλει ζέστη, γι’ αυτό φτιάξτε τον κομμένο βασιλικό σε μπουκετάκι, βάλτε τον σε ένα ποτήρι με λίγο νερό και σκεπάστε τον με μία πλαστική διάφανη σακούλα. Όχι φυσικά στο ψυγείο.

Οι ντομάτες θέλουν «αέρα», γι’ αυτό καλό θα είναι να μην τις κολλάτε μεταξύ τους. Βάλτε τες στον πάγκο της κουζίνας ή στο τραπέζι, όχι όμως στο ψυγείο.

Τις μπανάνες, βάλτε τες κάπου μόνες τους, γιατί κάνουν όλα τα υπόλοιπα να ωριμάζουν πιο γρήγορα. Διατηρήστε τες εκτός ψυγείου και τυλίξτε τη βάση του κοτσανιού τους με πλαστική μεμβράνη για να διατηρηθούν περισσότερο.

Μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και ρόδια παραδοσιακά στη φρουτιέρα μας μέχρι μία εβδομάδα. Για να διατηρηθούν για παραπάνω χρονικά διαστήματα τα βάζουμε στο ψυγείο.

Κατευθείαν στο ψυγείο μετά την αγορά τους βάζουμε φράουλες, κεράσια και όλων των ειδών μούρων και βατόμουρων.

Τα μανιτάρια και αυτά κατευθείαν στο ψυγείο στην αρχική τους συσκευασία ή τυλιγμένα με πλαστική μεμβράνη.

Νεκταρίνια, ροδάκινα, μάνγκο, ανανά, βερίκοκα, αχλάδια τα διατηρούμε στη φρουτιέρα μέχρι να ωριμάσουν. Αφού ωριμάσουν, μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Σε σκοτεινά σημεία αποθηκεύστε τις πατάτες και τα σκόρδα. Καλύτερα φυλάξτε τα στις σκούρες καφέ χαρτοσακούλες του μανάβη ή σε ένα ντουλάπι.

Το μαϊντανό και τον κόλιανδρο, βάλτε τους σε μπουκετάκια σε ποτήρι με λίγο νερό και σκεπάστε τους με σακουλάκι αλλά αποθηκεύστε τους μέσα στο ψυγείο και όχι έξω όπως το βασιλικό.

Τα καρότα τυλίξτε τα καλά με πλαστική σακούλα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.

Σέλινο, σέλερι, μαρούλι, λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο, τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο ή με χαρτί κουζίνας και μέσα σε πλαστική σακούλα, πριν τα βάλετε στο ψυγείο.

Ποιές είναι οι κατάλληλες συνθήκες διατήρησης των φρούτων και των λαχανικών;

Να ξέρετε γενικότερα ότι τα λαχανικά που αποθηκεύετε μέσα στο ψυγείο θέλουν και μεγάλη υγρασία, ενώ τα φρούτα ελάχιστη. Γι’ αυτό αν το ψυγείο σας έχει ρύθμιση υγρασίας προσαρμόστε την ανάλογα.

Επίσης φρούτα και λαχανικά εντός ή εκτός ψυγείου διαχωρίζονται και αποθηκεύονται ξεχωριστά, γιατί τα φρούτα προκαλούν γρηγορότερο μαρασμό στα λαχανικά.

Pin It