Διατροφή

Η μαγειρική… πάει σχολείο

Η μαγειρική… πάει σχολείο

 

Τη διδασκαλία του μαθήματος της μαγειρικής στα σχολεία, προτείνουν, οι ειδικοί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στον κόσμο στην παιδική παχυσαρκία μετά την Αμερική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, όπως υπολόγισαν οι ειδικοί, τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί.

Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, τα άστατα γεύματα, το γρήγορο φαγητό, αλλά και τον σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει απομακρύνει γονείς και παιδιά από το οικογενειακό τραπέζι.

Ειδικότερα, το 21,9% των εφήβων στη χώρα μας (μαθητών και μαθητριών ΣΤ’ Δημοτικού, Β’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου) έχει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό. Το 27,8% των αγοριών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το 16,3% των κοριτσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι οποίοι δημιούργησαν ένα πρόγραμμα μαγειρικής για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, με τίτλο «Μαγειρεύοντας με τα παιδιά», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της υγιεινής διατροφής, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς εργάστηκαν ομαδικά για να προετοιμάσουν το γεύμα τους.
«Είναι πολύ σημαντικό να αποκτά κανείς σωστή διατροφική κουλτούρα από μικρή ηλικία», δήλωσε η καθηγήτρια Λέσλι Κάνιγκαμ-Σάμποου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα;

Πώς να φτιάξετε ένα εύκολο δείπνο για να εντυπωσιάσετε την πεθερά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.