Διατροφή

Tα ψάρια ωφελούν τον εγκέφαλο, αρκεί να μην είναι τηγανητά

Tα ψάρια ωφελούν τον εγκέφαλο, αρκεί να μην είναι τηγανητά

Όσοι τρώνε ψάρια (βραστά ή ψητά) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν περισσότερη φαιά ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής (AJPM).

Το εύρημα αυτό προστίθεται σε εκείνα που υποστηρίζουν ότι η διατροφή, και ειδικά το ψάρι, παίζει σημαντικό ρόλο στις νοητικές λειτουργίες.

Η μελέτη έδειξε και κάτι ιδιαίτερο, ότι οποιοδήποτε είδος ψαριού έχει αυτή την επίδραση και όχι μόνο τα λιπαρά ψάρια, αυτά δηλαδή που περιέχουν περισσότερες ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, φάνηκε για άλλη μια φορά κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι μόνο τα ψητά και βραστά ψάρια παρέχουν οφέλη και όχι τα τηγανητά (η υψηλή θέρμανση καταστρέφει τα καλά συστατικά των ψαριών).

«Η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε που δεν βρήκαμε συσχέτιση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια με τις ωφέλιμες επιδράσεις στον εγκέφαλο», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Τζέιμς Μπέκερ, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Τα τηγανητά ψάρια δεν παρέχουν οφέλη

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 260 εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε υψηλής ευκρίνειας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (high resolution MRI).

Όπως γράφουν οι ερευνητές, στη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, όσοι εθελοντές έτρωγαν βραστό ή ψητό ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά 4% περισσότερη φαιά ουσία στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και κατά 14% σε εκείνα που είναι υπεύθυνα για τη νόηση. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το είδος του ψαριού που κατανάλωναν.

Από την άλλη μεριά, δεν υπήρχε όφελος στους εθελοντές που κατανάλωναν συστηματικά τηγανητά ψάρια – πιθανώς διότι οι υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος καταστρέφουν τα ωφέλιμα συστατικά των ψαριών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tortellini al Tartufo: Μια πολυτελής εμπειρία ζυμαρικών

Τα πιο νόστιμα και βραβευμένα πιάτα σε ξενοδοχείο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια φαγητά μπορούν να συνοδευτούν από λευκό κρασί;

Λευκό κρασί: Ο συνδυασμός των σωστών φαγητών με το λευκό κρασί μπορεί να βελτιώσει τις γεύσεις τόσο του κρασιού όσο και του πιάτου, δημιουργώντας μια αρμονική και απολαυστική γευστική εμπειρία.

Ratatouille: Ένα πεντανόστιμο στιφάδο λαχανικών

Το Ratatouille είναι ένα κλασικό γαλλικό πιάτο της Προβηγκίας που ξεχειλίζει από γεύση και είναι ιδανικό για την προβολή των φρέσκων προϊόντων της καλοκαιρινής περιόδου.

Ποια είναι η σωστή και η καλύτερη δίαιτα για όσους έχουν προδιαβήτη;

Προδιαβήτης δίαιτα: Η διάγνωση του προδιαβήτη είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι ακόμη αρκετά υψηλά ώστε να ταξινομηθούν ως διαβήτης τύπου 2.

Τα οφέλη για την υγεία των λιπαρών ψαριών

Τα λιπαρά ψάρια μπορούν να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ενισχύσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας σε ένα πιο υγιές σώμα και μια υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Carbonara: Η αυθεντική συνταγή για καρμπονάρα

Carbonara: Με την κρεμώδη υφή και την ανακουφιστική του γεύση, αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ένα γρήγορο δείπνο ή για ένα οικογενειακό γεύμα το Σαββατοκύριακο.