Διατροφή

Ευεργετική η κοτόσουπα για τον οργανισμό

Ευεργετική η κοτόσουπα για τον οργανισμό

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να φάνε κοτόσουπα, για να απαλύνουν τα συμπτώματα από ένα κρυολόγημα, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο φαγητό τόσο ευεργετικό σε αυτές τις καταστάσεις.

Μία διαιτολόγος έρχεται να μας εξηγήσει γιατί η κοτόσουπα βοηθάει τόσο πολύ στο κρυολόγημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πλούσιο μπολ με κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί η ρινική συμφόρηση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, υποστηρίζει η Sandy Allonen, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. Όταν έχετε κρυολόγημα, είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Η σούπα είναι ζεστή και καταπραϋντική, σημαντική πηγή ενυδάτωσης, ενώσω είστε άρρωστοι, ειδικά εάν έχετε πονόλαιμο. Μπορεί να νομίζετε ότι το πρόσθετο αλάτι και τα άλλα καρυκεύματα στην κοτόσουπα δεν σας κάνουν και τόσο καλό, αλλά όταν περιέχονται με μέτρο, αυτά τα συστατικά αντισταθμίζουν την φυσιολογική μερική απώλεια της γεύσης που έρχεται με ένα κρυολόγημα. Και αυτό είναι σημαντικό, ώστε να σας κάνει να θέλετε να φάτε λίγο περισσότερο και άρα να ενυδατωθείτε καλύτερα.

Το κοτόπουλο στη σούπα σας προσφέρει πολλά οφέλη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί, επίσης, μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν την ανοσία και βοηθούν στην πέψη.

Το κοτόπουλο είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε τρυπτοφάνη (tryptophan), η οποία βοηθάει τον οργανισμό σας να παράγει σεροτονίνη. Αυτή με την σειρά της ενισχύει τη διάθεσή σας και σας γεμίζει με μια αίσθηση ανακούφισης.

Επιπροσθέτως, τα ζυμαρικά μέσα σε μια κοτόσουπα παρέχουν απαραίτητους υδατάνθρακες, που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτασμένοι και ικανοποιημένοι από το γεύμα. Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για το σώμα σας, οπότε μια καλή δόση στην κοτόσουπα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο υποτονικοί.

Άλλα λαχανικά στην κοτόσουπα, όπως τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι περιέχουν βιταμίνες C και K και άλλα αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία. Αυτά τα συστατικά, όχι μόνο συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των ιών, αλλά βοηθούν το σώμα σας να αναρρώσει από την ασθένεια πιο γρήγορα.

Ακόμη και ο ατμός από την ζεστή κοτόσουπα είναι ευεργετικός: Ο ατμός μπορεί να ανοίξει τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή. Έχει, επίσης, ένα ήπιο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες σας και να απαλύνει τα συμπτώματα από το κρυολόγημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μωβ λάχανο: Ο σύμμαχος σας για την απώλεια βάρους;

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.