Διατροφή

Το φυστικοβούτυρο και τα διατροφικά του οφέλη

Το φυστικοβούτυρο και τα διατροφικά του οφέλη

Εκτός από υπέροχη γεύση σε σάντουιτς και γλυκά, το φυστικοβούτυρο έχει επίσης ουσίες που είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία, όπως πρωτεΐνη, καλή χοληστερόλη και φυτικές ίνες. Σύμφωνα με το Consumer Reports, το φυστικοβούτυρο είναι ένα από τα πρωτεϊνικά τρόφιμα που περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια ινών ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας). Οι ίνες διατηρούν το πεπτικό σύστημα σε καλή κατάσταση λειτουργίας και μπορούν επίσης να μειώσουν την ολική χοληστερόλη βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου.

Φυστικοβούτυρο: Η αλήθεια για την χοληστερίνη

Υπάρχουν δύο ταξινομήσεις της χοληστερόλης: Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η LDL είναι γνωστή ως η “κακή χοληστερόλη”, ενώ η HDL έχει ονομαστεί ως “καλή χοληστερόλη”. Το φυστικοβούτυρο περιέχει την “καλή χοληστερόλη”, που -όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η χοληστερόλη δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κίνδυνος για την υγεία, καθώς παρέχει σταθερότητα σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Η HDL χοληστερόλη στο φυστικοβούτυρο απομακρύνει την κακή χοληστερόλη (LDL). Η HDL διαθέτει επίσης την ικανότητα να διατηρεί υγιή τα εσωτερικά τοιχώματα του ενδοθηλίου συμβάλλοντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, η οποία είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Το φυστικοβούτυρο περιέχει επίσης μαγνήσιο σε ποσότητα ίση με το 14% της ημερήσιας ανάγκης πρόσληψης του ανθρώπου (ανά 1 μερίδα = δύο κουταλιές της σούπας). Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον μεταβολισμό της γλυκόζης, κάτι που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Φυστικοβούτυρο και η καρκινογόνα ουσία αφλατοξίνη (aflatoxin)

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το φυστικοβούτυρο έχουν συνδεθεί με την αφλατοξίνη, η οποία είναι καρκινογόνος ουσία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Organic Authority, όλα τα εμπορικώς παραγόμενα προϊόντα ελέγχονται για τα επίπεδα της αφλατοξίνης. Με την αγορά βιολογικών προϊόντων που περιέχουν φυστίκια (πχ βιολογικό φυστικοβούτυρο) ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο μόλυνσης από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Προσοχή σε δύο σημεία

Πρέπει πάντα να ελέγχετε την ετικέτα της συσκευασίας για τα περιεχόμενα, αφού ορισμένες μάρκες προσθέτουν περιττά συστατικά, τα οποία μειώνουν την ευεργετική δράση από τις θρεπτικές ουσίες.

Επίσης, μόλις ανοίξετε ένα βαζάκι φυστικοβούτυρο, θα πρέπει να το συντηρείτε στο ψυγείο, για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε ένα εύκολο δείπνο για να εντυπωσιάσετε την πεθερά σας;

Το καλύτερο είδος μεσημεριανού φαγητού για "δύσκολα" παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.