Διατροφή

Πώς λειτουργεί η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων;

Πώς λειτουργεί η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων;

Μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι ένα σχέδιο διατροφής που έχει σχεδιαστεί για να χάσετε βάρος. Υπάρχουν πολλές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο υιοθέτησης ενός τρόπου ζωής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και την προσαρμογή μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με διάφορους ερευνητές, αρκετοί άνθρωποι πέτυχαν το στόχο να χάσουν βάρος ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων;

Oι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι ένα σχέδιο διατροφής που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος περιορίζοντας το περιεχόμενο υδατανθράκων στη διατροφή τους. Οι θερμίδες στη διατροφή σας προέρχονται από πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες που τρώτε.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες περιλαμβάνουν αμυλώδη και ζαχαρούχα (τόσο φυσική όσο και κατεργασμένη ζάχαρη) τρόφιμα, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, καλαμπόκι, γλυκά, φρούτα και λαχανικά. Στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ενθαρρύνεστε να καταναλώνετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως το γάλα, τα αυγά, το τυρί, το κοτόπουλο, το ψάρι και το κόκκινο άπαχο κρέας και να περιορίσετε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των οσπρίων. Η διατροφή έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και έχει αναφερθεί ότι είναι χρήσιμη για την προώθηση της απώλειας βάρους. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν τροφές οι οποίες είναι αρκετά χαμηλές σε υδατάνθρακες. Επίσης, μπορείτε να βρείτε και ειδικά τρόφιμα σε επιλεγμένα καταστήματα, πολύ χαμηλά επίσης σε υδατάνθρακες.

Μερικά πλεονεκτήματα της διατροφής είναι:

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην προώθηση της απώλειας βάρους. Εκτός από την απώλεια βάρους, μία διατροφή που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Η περίσσεια οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού- συμπεριλαμβανομένων των  πρωτεϊνών και των υδατανθράκων – σας δίνει υπερβολικές θερμίδες. Και αυτές οι υπερβολικές θερμίδες μετατρέπονται σε λίπη και αποθηκεύονται στο σώμα με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες;

Μερικά μειονεκτήματα της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων είναι:

  • Η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αδύναμος, κουρασμένος, να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, ναυτία και κόπωση.
  • Η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες υποστηρίζει τη μετάβαση στην κέτωση, αλλά η συσσώρευση κετονών (από μονάδες του μεταβολισμού του λίπους) στο αίμα σας δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η περίσσεια κετονών στο αίμα διαταράσσει τον μεταβολισμό σας, χάνετε μυϊκούς ιστούς, μεταλλικά στοιχεία από το σώμα και ο εγκέφαλός σας δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε.
  • Η διατροφή αποκλείει τα υγιεινά είδη διατροφής όπως τα όσπρια και τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως οι μπανάνες και οι πατάτες που γενικότερα είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία. Αντί να αποκλείετε υγιεινά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα, θα πρέπει να αναπτύξετε συνήθειες υγιεινής διατροφής – δηλαδή να τρώτε μία θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και να σκοπεύετε να χάσετε βάρος.
  • Ο περιορισμός των φρούτων, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμινών, μετάλλων αλλά και  φυτικών ινών στο σώμα σας. Εάν κάνετε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συμβουλευτείτε έναν γιατρό και συζητήστε το ενδεχόμενο ένταξης κάποιας πολυβιταμίνης στην καθημερινότητά σας.
  • Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους που αρχίζουν τη δίαιτα να εμφανίζουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και κόπωση, ζάλη, ελαφρά ναυτία, δυσκολία στην εστίαση, έλλειψη κινήτρων και ευερεθιστότητα.
  • Επίσης υπάρχει μια πιθανότητα νεφρικής βλάβης, διατροφικές ανεπάρκειες και παρενέργειες που περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, αφυδάτωση, κόπωση και ναυτία με αυτή τη δίαιτα.

Μπορείτε να προσαρμόσετε τη χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αν θέλετε να χάσετε βάρος. Αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αντί να μειώσετε δραστικά τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας, είναι καλύτερη επιλογή το να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με υγιεινές διατροφικές συνήθειες (φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχη πρωτεΐνη) και να περιορίσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρόφημα με τζίντζερ και κουρκουμά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους πατζαροκεφτέδες εύκολα και γρήγορα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Κοτόπουλο συνταγή: Το μεσογειακό γεμιστό στήθος κοτόπουλου είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που είναι τέλειο για ένα βραδινό δείπνο ή ένα φανταχτερό δείπνο. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με μεσογειακές γεύσεις και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.