Διατροφή

Έξι λόγοι που πονάει το κεφάλι σας μετά το γεύμα

Έξι λόγοι που πονάει το κεφάλι σας μετά το γεύμα

Δείτε 6 λόγους που μπορεί να πονάει το κεφάλι σας μετά από ένα γεύμα:

Φάγατε πολλή ζάχαρη: Η ζάχαρη προκαλεί κούραση, φούσκωμα και πονοκέφαλο. Η απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα οδηγεί σε μεταγευματική υπογλυκαιμία, που προκαλεί πονοκέφαλο και ζάλη, αλλά και αδυναμία, εφίδρωση ή τρέμουλο.

Τρώτε πολύ αλάτι: Οι πολύ αλμυρές τροφές, όπως τα κατεψυγμένα, οι σάλτσες και τα επεξεργασμένα τυριά, προκαλούν πονοκέφαλο. Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ αλάτι, περίπου 8.000 mg καθημερινά, έχουν έως και 33% περισσότερους πονοκεφάλους συγκριτικά με όσους καταναλώνουν 4.000 mg νατρίου την ημέρα. Η περίσσεια νατρίου αυξάνει τον όγκο του αίματός σας, το οποίο καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα αυτά να διογκώνονται και να προκαλείται πονοκέφαλος.

Tροφές που προκαλούν ημικρανία: Τα τυριά αργής ωρίμασης, το κόκκινο κρασί και τα αλλαντικά, περιέχουν τυραμίνη, ένα αμινοξύ που συνδέεται με ημικρανίες στα άτομα που είναι επιρρεπή. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλά συντηρητικά, όπως οι σάλτσες, οι κονσέρβες, τα επεξεργασμένα κρέατα και το αλκοόλ, αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και προκαλούν πονοκεφάλους.

Έντονο μάσημα: Εάν το μάσημα των τροφών σας προκαλεί πονοκέφαλο, ίσως πάσχετε από μυοπεριτονιακό σύνδρομο πόνου, μια οξεία ή χρόνια μορφή πόνου που εστιάζει σε μυϊκές ομάδες και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Το σύνδρομο προκαλεί μεταξύ άλλων κεφαλαλγίες, ζαλάδες ή ιλίγγους και πόνο στην κροταφογναθική περιοχή.

Τροφικές δυσανεξίες: Εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή τη λακτόζη, είναι πιθανό να υποφέρετε από πονοκεφάλους ή ημικρανίες.

Πάγωμα εγκεφάλου: Σας έχει τύχει μετά την κατανάλωση παγωμένης τροφής, π.χ. παγωτού, να διαπερνά το κεφάλι σας ένας οξύς πόνος; Ο αιφνίδιος πονοκέφαλος που συνοδεύει την επαφή της γλώσσας με κάτι παγωμένο ονομάζεται επίσημα σφηνοϋπερώια γαγγλιονευραλγία (sphenopalatine ganglioneuralgia) και αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Εταιρεία Κεφαλαλγίας (IHS). Ο λεγόμενος και «πονοκέφαλος του παγωτού» είναι «αποτέλεσμα της κατάποσης ή εισπνοής κάποιου παγωμένου ερεθίσματος», γι’ αυτό και μία ακόμη εναλλακτική ονομασία του είναι Πονοκέφαλος Ψυχρού Ερεθίσματος (Cold Stimulus Headache). Αυτό το είδος κεφαλαλγίας μπορεί να προκληθεί από το παγωτό, μια γρανίτα, ένα milkshake ή κάποιο άλλο αντίστοιχο γλύκισμα και γίνεται αισθητός στο πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια του κεφαλιού, είναι όμως πιο πιθανό να εκδηλωθεί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Ποια είναι τα μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.