Διατροφή

Αντιοξειδωτική δράση του καφέ και θερμοκρασία

Αντιοξειδωτική δράση του καφέ και θερμοκρασία

Το βασικό χαρακτηριστικό του καφέ, εκτός της καφεΐνης, είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 1.000. Οι κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και είναι τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη) και τα χλωρογενικά οξέα.

Η ποικιλία, το ψήσιμο των καρπών και ο τρόπος παρασκευής του αφεψήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική συγκέντρωση του καφέ σε αντιοξειδωτικά.

Νέα έρευνα κατέληξε στη θερμοκρασία που πρέπει να καταναλώνεται ο καφές, προκειμένου να συγκεντρώνει μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Αν ανήκετε λοιπόν στους φανατικούς του ζεστού καφέ, ανεξαρτήτως εποχής και εξωτερικών θερμοκρασιών, έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε δικαιωμένοι.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ζεστός καφές έχει μεγαλύτερη ογκομετρούμενη ή ολική οξύτητα (μετράει τα συνολικά διαθέσιμα ιόντα υδρογόνου τα οποία μπορούν να αντιδράσουν με το υδροξείδιο του νατρίου), η οποία βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Οι χημικοί των Πανεπιστημίων της Φιλαδέλφεια και Τόμας Τζέφερσον, ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται στη γρήγορη θέρμανση του καφέ που αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά οι ισχυρισμοί ότι ο κρύος καφές είναι λιγότερο όξινος από τον ζεστό, καθώς τα επίπεδα pH είναι σχεδόν τα ίδια.

Είναι η πρώτη έρευνα που αναλύει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κρύου καφέ, η οποία αυξήθηκε κατά 580% μεταξύ 2011 και 2016. Επιβεβαιώνει επίσης τα ευρήματα παλαιότερων μελετών για τα αναρίθμητα οφέλη του καφέ για την υγεία. Μόλις πέρσι, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές Niny Rao και Megan Fuller, θέλησαν να διαπιστώσουν εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι ο κρύος καφές είναι καλύτερος για την υγεία επειδή είναι λιγότερο όξινος και επομένως μειώνει τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η παλινδρόμηση οξέων και οι καούρες.

Παρότι τα οφέλη από την κατανάλωση ζεστού καφέ είναι καλά τεκμηριωμένα (μείωση του κινδύνου διαβήτη, κατάθλιψης και κάποιων μορφών καρκίνου), δεν παρατήρησαν κάτι αξιοσημείωτο αναφορικά με την κατανάλωση κρύου καφέ. «Ο καφές έχει πολλά αντιοξειδωτικά και η έρευνα έδειξε ότι αν καταναλώνεται με μέτρο, έχει πολλά οφέλη για την υγεία» δήλωσαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η πιο νόστιμη γλυκιά συνταγή με καρύδα;

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πίνετε νερό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του τσαγιού μέντας με άδειο στομάχι

Μέντα: Η κατανάλωση μέντας με άδειο στομάχι είναι ένας απλός και φυσικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια νότα ευεξίας. Από τη βελτίωση της πέψης μέχρι τη διατήρηση της αναπνοής σας φρέσκια.

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους πατζαροκεφτέδες εύκολα και γρήγορα;

Πατζαροκεφτέδες: Η παρασκευή των τέλειων πατζαροκεφτέδες είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια, συνδυάζοντας τη γήινη γλυκύτητα των παντζαριών με αλμυρά βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργήσετε ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο.

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Κοτόπουλο συνταγή: Το μεσογειακό γεμιστό στήθος κοτόπουλου είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που είναι τέλειο για ένα βραδινό δείπνο ή ένα φανταχτερό δείπνο. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με μεσογειακές γεύσεις και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.