Διατροφή

Ωφελεί την καρδιά το αυγό; Νέα έρευνα

Ωφελεί την καρδιά το αυγό; Νέα έρευνα

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Heart, ερευνητές από την Κίνα διαπίστωσαν, ότι όσοι συμμετέχοντες έτρωγαν κατά μέσο όρο ένα αυγό την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου από όσους δεν κατανάλωναν αυγά καθημερινά διατροφή τους.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη περιλάμβανε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και ακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο για καρδιακά συμβάντα υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που -κατά δήλωσή τους- έτρωγαν τουλάχιστον ένα αυγό κάθε μέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά την περίοδο της μελέτης σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά. Το εν λόγω όφελος φάνηκε να είναι ισχυρότερο όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Διότι όσοι έτρωγαν (τουλάχιστον) ένα αυγό την ημέρα είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σχετιζόμενου με αιμορραγία και 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου με θρόμβο.

Αλλάζει η αντίληψή μας για το αυγό στην διατροφή

Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν στην αλλαγή της αντίληψής μας για το αυγό, για τα οφέλη του στην υγεία και για τον ρόλο της χοληστερόλης και του λίπους στη διατροφή γενικότερα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη δεν οδηγεί αναγκαστικά σε ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, που θέτουν την καρδιά σε κίνδυνο. Και μπορεί τα αυγά να είναι υψηλά στην ολική χοληστερόλη, μεγάλο μέρος όμως αυτής είναι “καλή” χοληστερόλη (HDL). Η HDL μπορεί να καταπολεμήσει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων) και επομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το αυγό είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, που κάνει το άτομο να νιώθει χορτασμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα. Επίσης, τα αυγά περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, μια άλλη επικίνδυνη κατάσταση για την καρδιά.

Τι πρέπει να προσέχετε

Η μελέτη ΔΕΝ αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια. Απλά ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων σε αυτή κάνει το αποτέλεσμά της ισχυρό. Ενισχύει, δηλαδή, τον ισχυρισμό ότι τα αυγά δεν πρέπει να θεωρούνται τόσο κακά για την διατροφή μας, όπως κάποτε. Τα καρδιακά υγιή συστατικά των αυγών μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά από τη χοληστερόλη, που έχει προσελκύσει τόση προσοχή στο παρελθόν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Πώς συνδέεται η χορτοφαγία με τον σακχαρώδη διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.