Διατροφή

Ποιοι παράγοντες μας δημιουργούν επίμονη πείνα

Ποιοι παράγοντες μας δημιουργούν επίμονη πείνα

Οι διατροφικές μας συνήθειες, η ψυχολογική μας κατάσταση αλλά και τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μας είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αίσθημα της πείνας.

Η πιο κοινή αιτία της επίμονης πείνας είναι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτοί που λαμβάνουμε από τα γλυκά, τα έτοιμα αρτοποιήματα και τα πρόχειρα γεύματα. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα στον οργανισμό, ανεβάζοντας απότομα τα επίπεδα του σακχάρου. Αυτή η απότομη αύξηση ακολουθείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από απότομη πτώση και τότε είναι που «χτυπά» η πείνα ή η λιγούρα.

Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων με υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος και κατ’ επέκταση στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων ενέργειας και της πείνας. Τροφές που συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού είναι επίσης το αυγό, η σόγια και το άπαχο κρέας.

Δεν είναι όμως μόνο η διατροφή που καθορίζει αν πεινάμε ή νιώθουμε χορτάτοι. Η πείνα που μπορεί να νιώθουμε είναι συχνά «μεταμφιεσμένη» δίψα που οφείλεται στην αφυδάτωση. Η δίψα, η όρεξη και η πείνα ελέγχονται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου κι έτσι δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε αν πεινάμε ή αν διψάμε. Συχνά, ένα μεγάλο ποτήρι νερό είναι αρκετό για να βγάλουμε την… ετυμηγορία μας.

Τέλος, πίσω από την επίμονη πείνα μπορεί να κρύβεται η έλλειψη ύπνου ή το έντονο στρες. Και στις δύο περιπτώσεις διαταράσσεται η ορμονική λειτουργία με τρόπο που απορρυθμίζεται το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και εντείνεται η επιθυμία για φαγητό –ιδιαίτερα για ανθυγιεινά πρόχειρα γεύματα και γλυκά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια;

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.