Greek English French German Italian
Pin It
 

Ο  καρκίνος του  προστάτη  αποτελεί  την δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών . Ένας βασικός  παράγοντας  που αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής  είναι  η   κακή  διατροφή που προσδίδει πολύ λίπος ,παχυσαρκία, στον ανθρώπινο οργανισμό  και  το οποίο , όπως  πιθανολογείται, αυξάνει την ορμόνη τεστοστερόνη συμβάλλοντας  στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.


Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η Μαρία Μπαλή ,  Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ»

Η  έγκαιρη ανίχνευση  του καρκίνου  και οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της θνησιμότητας. Οι παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του προστάτη εκτός από την ηλικία και την κληρονομικότητα, μπορούν να επηρεαστούν, με στόχο τη μείωση του κινδύνου προσβολής από τη νόσο. Βασικός παράγοντας είναι η διατροφή  και  οι μεγάλες ποσότητες  λίπος  στο ανθρώπινο σώμα .

Μια διατροφή λοιπόν υψηλής θερμιδικής αξίας, πλούσια σε λιπαρές ουσίες και ιδιαίτερα σε κορεσμένα λίπη, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Ιδιαίτερα όταν αυτή συνδυάζεται με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και χαμηλή σε φυτικές ίνες και σε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ικανότητες όπως φρούτα και λαχανικά. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια σωστή ενημέρωση έτσι ώστε να ακολουθείται μια διατροφή ισορροπημένη, χαμηλής θερμιδικής αξίας και πλούσια σε τροφές όπου κρύβουν μικρά πολύτιμα μυστικά.

Προτεινόμενη διατροφή 

Λίγο  πολύ  όλοι γνωρίζουμε την αξία των αντιοξειδωτικών ουσιών, όπου επηρεάζουν θετικά για την υγεία μας τους μηχανισμούς γένεσης των καρκινικών κυττάρων. Σημαντικές πηγές των ουσιών αυτών είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπονται από τη διατροφή.  Επίσης σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη Ε (όπου συναντάμε κυρίως στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς)και το λυκοπένιο.

Η ντομάτα, το καρπούζι και το γκρειπ φρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο και ειδικότερα η μαγειρεμένη ντομάτα και τα παράγωγά της( σάλτσα,πολτός, χυμός ). Από μηχανισμούς που οδηγούν στη γένεση καρκινικών κυττάρων προστατεύουν επίσης τα λιπαρά οξέα τύπου ω3 που περιέχονται κυρίως στα ψάρια αλλά και στα θαλασσινά . Το κρέας, το ψάρι, τα δημητριακά και τα φασόλια είναι πλούσια σε σελήνιο, ουσία η οποία μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας στους άνδρες και πιθανόν η πρόσληψή της να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο προστάτη.

Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τελευταία την δράση της ουσίας inositol pentakisphosphate (IPP), η οποία εστιάζεται στην καταστολή ενός ενζύμου όπου προωθεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.Η ουσία αυτή βρίσκεται σε τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης , όπως φασόλια, καρύδια, δημητριακά, φακές και μπιζέλια.Φτάνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση ποικιλίας και συνδυασμών λαχανικών όπως οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών μαζί με όσπρια δημητριακά και ξηρούς καρπούς (όπως τα καρύδια), μπορούν να έχουν εξαιρετικά ευεργετικές συνεργίες για τον οργανισμό μας.

Τέλος κλινική έρευνα δείχνει πως οι φυτικές ουσίες κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι πιθανόν να αποτελούν πρόληψη κατά του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Στις ομάδες λοιπόν υψηλού κινδύνου προσβολής από τη νόσο, ανήκουν οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και οι ηλικιωμένοι. Σ’ αυτά τα άτομα είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τακτικός έλεγχος από το γιατρό τους αλλά και να ακολουθείται μια σωστή και υγιεινή διατροφή, συνδυασμός ο οποίος αποτελεί το αποτελεσματικότερο «φάρμακο» για την πρόληψη.

 

 
Pin It

Cook name