Διατροφή

Τι είναι η παχυσαρκία;

Τι είναι η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
(ΠΟΥ), και ορίζεται ως η αποθήκευση υπερβολικής ποσότητας λίπους, που δύναται
να οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας.

Η αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ένα
ζήτημα δημόσιας υγείας που επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στα
συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Στην Ε.Ε. η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου το 10-30% των ενηλίκων.Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική νόσος, η οποία επηρεάζεται
από μια ποικιλία παραγόντων, όπως: γενετικοί (π.χ. γονίδια που επηρεάζουν τον
μεταβολισμό), φυσιολογικοί, περιβαλλοντικοί (π.χ. κοινωνικές διατροφικές
συνήθειες), ψυχολογικοί καθώς και από τον τρόπο ζωής (π.χ. διατροφή και
άσκηση).

Κατά βάση, η παχυσαρκία προκαλείται από τη διαταραχή του ενεργειακού
ισοζυγίου με την πάροδο του χρόνου: όταν λαμβάνονται περισσότερες θερμίδες
από αυτές που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, με αποτέλεσμα την αποθήκευση
περίσσειας ενέργειας με τη μορφή λίπους.

Πολλά άτομα με παχυσαρκία αγνοούν τη βαρύτητα του βαθμού παχυσαρκίας από
την οποία πάσχουν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Η παχυσαρκία
αποτελεί την πέμπτη πιο σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως, λόγω των
συννοσηροτήτων που σχετίζονται με αυτή και συνδέεται με αυξημένα ποσοστά
θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας.

Τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα είναι πιο πιθανό να πάσχουν από άλλες
παθήσεις, όπως: διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθεια, υπέρταση, αποφρακτική άπνοια
ύπνου, καθώς και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με
αυτή προκαλεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας.
Επιπλέον του οικονομικού φορτίου, υπάρχουν και τα έμμεσα κόστη που
απορρέουν της παχυσαρκίας, εξαιτίας: της μακροχρόνιας ανικανότητας, της
μειωμένης παραγωγικότητας, του επιδόματος ασθένειας, των αυξημένων
ασφάλιστρων και του πρόωρου θανάτου.

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση, θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε προσπάθειας απώλειας βάρους13, ωστόσο τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα δυσκολεύονται να επιτύχουν και να διατηρήσουν υγιές σωματικό βάρος.

Μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά οφέλη για την υγεία από μια διαρκή απώλεια
βάρους 5-10% στα παχύσαρκα άτομα, όπως βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης
αίματος και αρτηριακής πίεσης, μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, βελτίωση
της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου15,του λιπιδαιμικού προφίλ και της ποιότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τέχνη της δημιουργίας της τέλειας σπανακόπιτας

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.