Διατροφή

Debate: Βούτυρο ή Μαργαρίνη;

Debate: Βούτυρο ή Μαργαρίνη;

 

 Το πρωινό είναι απαραίτητο, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Συνηθισμένη επιλογή αποτελούσε ανέκαθεν το ζεστό ψωμί με μέλι και βούτυρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί με μαργαρίνη. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο τρόφιμα και τι κερδίζουμε τελικά από τη νέα μας διατροφική επιλογή;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc- Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας. Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

ΦΥΤΙΚΗ SOFT ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

  • Δεν περιέχει trans λιπαρά: οι φυτικές soft μαργαρίνες δεν περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά, άρα η περιεκτικότητα τους σε  trans λιπαρά είναι μηδαμινή.
  • Καλή πηγή απαραίτητων ω-3 & ω-6 λιπαρών: περιέχει λινελαϊκό οξύ και α-λινολενικό οξύ. Ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τα παραπάνω λιπαρά και πρέπει να τα πάρει από τις τροφές,  δεδομένου ότι είναι απαραίτητα για τη δομή και λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. 
  • Μικρότερη περιεκτικότητα σε «κακά» κορεσμένα λιπαρά: έχει 60% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το αγελαδινό βούτυρο και  δεν περιέχει χοληστερόλη.

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ

  • Περιέχει trans λιπαρά: οι διαχρονικές έρευνες έδειξαν ότι τα trans λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, αλλοιώσεις του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, να μειώσουν την καλή HDL-χοληστερίνη και έχουν συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα αλλεργίας και άσθματος.
  • Το βούτυρο δεν περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά
  • Αυξημένα κορεσμένα λιπαρά:  το βούτυρο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Περιέχει χοληστερίνη.

Στο ερώτημα λοιπόν «βούτυρο ή μαργαρίνη», η ζυγαριά κλείνει προς τη μαργαρίνη, δεδομένου ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, δεν περιέχει  trans λιπαρά, αντίθετα έχει περισσότερα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά Εξάλλου, επιστημονικοί φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνουν την αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών (όπως το αγελαδινό βούτυρο) με φυτικά έλαια και μαλακές μαργαρίνες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πίνετε νερό

Τα οφέλη του τσαγιού μέντας με άδειο στομάχι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους πατζαροκεφτέδες εύκολα και γρήγορα;

Πατζαροκεφτέδες: Η παρασκευή των τέλειων πατζαροκεφτέδες είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια, συνδυάζοντας τη γήινη γλυκύτητα των παντζαριών με αλμυρά βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργήσετε ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο.

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Κοτόπουλο συνταγή: Το μεσογειακό γεμιστό στήθος κοτόπουλου είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που είναι τέλειο για ένα βραδινό δείπνο ή ένα φανταχτερό δείπνο. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με μεσογειακές γεύσεις και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.