Διατροφή

Η αντικαρκινική δράση του σκόρδου

Η αντικαρκινική δράση του σκόρδου

Οι μελέτες που διεξήχθησαν σε πληθυσμό που κατανάλωνε στη διατροφή του σκόρδο, έδειξαν ότι έχει ωφέλιμες αντικαρκινικές δράσεις σε διάφορα όργανα και ιστούς.

Παρατήρησαν μάλιστα ότι δρούσε κατά των καρκινογόνων ουσιών όχι μόνο στους ανθρώπινους οργανισμούς αλλά και στα ζώα. Στις μελέτες συμπεριέλαβαν και πειραματόζωα εκτός από ανθρώπους. Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από τους επιστήμονες τεκμηριώνουν το γεγονός ότι υπάρχει μια στενή συσχέτιση της κατανάλωσης του σκόρδου και της πρόληψης του καρκίνων του στομαχιού και του προστάτη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες και στη συνέχεια κλινικές δοκιμές για να υπάρξουν ασφαλή αποτελέσματα.

Προτείνουν μάλιστα να μελετήσουν επί μακρόν οι ερευνητές αν τα άτομα που έχουν εντάξει το σκόρδο στη διατροφή τους παρουσίασαν λιγότερους καρκίνους από αυτούς που δεν καταναλώνουν σκόρδο. Στην περίπτωση που τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά σκόρδο διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και εάν απομακρυνθεί η πιθανότητα της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων από πιθανούς παράγοντες που να προκαλούν λανθασμένα συμπεράσματα (confounding factors), τότε οι επιστήμονες μπορούν να συστήσουν ανεπιφύλακτα την κατανάλωση σκόρδου ή παραγώγων αυτού συστηματικά.

Η χημεία του όπως λένε, είναι πολύπλοκη, όπως για παράδειγμα οι θειούχες και άλλες ουσίες που περιέχει και οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μπορεί το σκόρδο να ακούγεται για τις ευεργετικές δράσεις του στο καρδιαγγειακό σύστημα και να είναι δημοφιλές για τη μείωση της πίεσης, ωστόσο, αναφορικά με τη δράση του ενάντια στα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν το κοινό να αποφεύγει την υπερκατανάλωση του σκόρδου γιατί μπορεί να έχει παρενέργειες. Εκτός από τη γνωστή κακοσμία του στόματος και του δέρματος, έχουν αναφερθεί περιστασιακά αλλεργικές αντιδράσεις, διαταραχές του στομαχιού, διάρροια, μείωση των πρωτεϊνών και του ασβεστίου αίματος, συσχετισμός με βρογχικό άσθμα, έκζεμα επαφής και πιθανές επιδράσεις στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοτόπουλο Bali: Μια ινδονησιακή απόλαυση

Φράουλες: Ένας γλυκός σύμμαχος στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.