Επικρατούν κάποιοι μύθοι για την μη κατανάλωση του ψωμιού , των αποξηραμένων φρούτων και των υδατανθράκων . Απαντήσεις μας δίνει ο Δημήτριος Γρηγοράκης M.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος.
1) Οι φρυγανιές έχουν λιγότερες θερμίδες από το ψωμί;
Μύθος: Το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους από τις φρυγανιές.
• Τα 100γρ φρυγανιές έχουν 341 θερμίδες έναντι 269 του άσπρου και 243 του μαύρου, δηλαδή έως και 100 θερμίδες λιγότερες στα 100 γρ.
• Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ψωμί περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και δεν περιέχει λιπαρά ή ζάχαρη που περιέχουν οι φρυγανιές.
2) Τα φρέσκα φρούτα είναι καλύτερα από τα αποξηραμένα;
Μύθος: Ένα αποξηραμένο φρούτο διατηρεί τη θρεπτική αξία των φρέσκων φρούτων ως προς την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες.
• Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν πιο πολύ νερό το οποίο μειώνει τη περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6).
• Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο πυκνά σε θερμίδες, για παράδειγμα ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει 62 θερμίδες ενώ 42 γρ. σταφίδες έχουν 129 θερμίδες, δε συνιστάται η μη ελεγχόμενη κατανάλωση αυτών.
3) Οι υδατάνθρακες (π.χ. πατάτα) και οι πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο) στο ίδιο γεύμα παχαίνουν;
Μύθος: Ένα ισορροπημένο γεύμα θα πρέπει να περιέχει τόσο υδατάνθρακες όσο και πρωτεΐνες.
Οι υδατάνθρακες (αμυλούχες τροφές – ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά πρωινού – όσπρια, φρούτα και λαχανικά) αυξάνουν την γλυκόζη στο αίμα σταθερά σε επιθυμητά όρια σε περίοδο 1-3 ωρών.
Οι πρωτεΐνες (όσπρια, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγό) πέπτονται σταδιακά και επιφέρουν αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε περίοδο 3-5 ωρών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις