Διατροφή

Τα αρνητικά της υπερκατανάλωσης γάλακτος

Τα αρνητικά της υπερκατανάλωσης γάλακτος

Απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη, το γάλα δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των παιδιών. Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, η επαρκής πρόσληψη του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Εκτός βέβαια από ασβέστιο, το γάλα προσφέρει και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Β12. Για αυτό το λόγο, οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση 2-3 μερίδων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά που ίσως υπερβαίνουν σημαντικά την παραπάνω ποσότητα, καταναλώνοντας γάλα πολλές φορές μέσα στη μέρα, ενδεχομένως και ως βασικό ρόφημα, με αποτέλεσμα οι γονείς να προβληματίζονται για το κατά πόσο μπορεί αυτό να αποτελέσει «πρόβλημα».

Στην πραγματικότητα, η υψηλή διατροφική αξία του γάλακτος δεν το καθιστά τρόφιμο που μπορεί να καταναλώνεται χωρίς περιορισμό. Και αυτό, γιατί η πολύ αυξημένη κατανάλωση γάλακτος από τα παιδιά, μπορεί μεν να εξασφαλίσει υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, από την άλλη όμως, είναι πιθανό να αντικαταστήσει ορισμένα τρόφιμα στο διαιτολόγιό τους, τα οποία προσφέρουν άλλα πολύτιμα συστατικά, που δεν περιέχονται στο γάλα, όπως για παράδειγμα ο σίδηρος ή οι φυτικές ίνες.

Παράλληλα, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και το ενεργειακό περιεχόμενο του γάλακτος, καθώς αν καταναλωθεί σε υψηλές ποσότητες, μπορεί να έχει και σημαντική συνεισφορά στη συνολική πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που χρειάζεται προσοχή, ειδικά σε παιδιά που εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος. Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως το γάλα αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή για τα παιδιά, ενώ στόχος θα πρέπει να είναι η καθημερινή κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος θα ήταν καλό να αποθαρρύνεται, στοχεύοντας στην υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου που θα χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και ισορροπία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μικρά μυστικά για τέλειο σπιτικό παγωτό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία μαγειρικής που ένας φοιτητής πρέπει να γνωρίζει;

Φοιτητές φαγητό: Για τους φοιτητές και μαθητές που θέλουν να ξεφύγουν από τις συνεχείς παραγγελίες παράδοσης και να εξοικονομήσουν χρήματα μαγειρεύοντας στο σπίτι, είναι απαραίτητο να κατέχουν μερικές βασικές μαγειρικές δεξιότητες