Διατροφή

Η σαλμονέλα ως ασπίδα κατά του καρκίνου

Η σαλμονέλα ως ασπίδα κατά του καρκίνου

Η σαλμονέλα, το βακτήριο που είναι γνωστό ότι προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Δρώντας ως εξελιγμένος Δούρειος ίππος, η σαλμονέλα επιβιώνει μέσα στους καρκινικούς όγκους και τους «σημαδεύει», με αποτέλεσμα να τους αναγνωρίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να τους επιτίθενται για να τους καταστρέψουν. Ο καρκίνος μεταχειρίζεται διάφορους μηχανισμούς για να «κρύβεται» από το ανοσοποιητικό και να αποφεύγει τις επιθέσεις του, και οι επιστήμονες αναζητούν (και βρίσκουν) τρόπους να τον «φανερώνουν».

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από τη Νότιο Κορέα τροποποίησαν γενετικά στελέχη της σαλμονέλας ώστε να παράγουν μια πρωτεΐνη (λέγεται FlaB) που προέρχεται από ένα άλλο γένος βακτηρίων (το δονάκιο ή vibrio). Τα τροποποιημένα βακτήρια κατόρθωσαν να προκαλέσουν επιτυχημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ομάδα ποντικιών με καρκίνο του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα περισσότερα από τα μισά ζώα να ιαθούν, δίχως να εκδηλώσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Joon Haeng Rhee, καθηγητή στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Chonnam, στο Γκουάνγκτζου, εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να ενεργοποιηθούν και σε ανθρώπους και ήδη σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να επαληθεύσουν και να βελτιώσουν τα ευρήματά τους.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η αντίδραση του οργανισμού στη σαλμονέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του καρκίνου, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κίνδυνοι της αποφυγής των λιπαρών στη διατροφή σας

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.