Διατροφή

Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα

Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα

Αν σας αρέσει το ρύζι και το καταναλώνετε συχνά, φροντίστε να το μουλιάζετε από το βράδυ πριν το μαγειρέψετε για να προστατεύσετε την υγεία σας, συνιστά ένας Iρλανδός καθηγητής.

Ο δρ Άντυ Μέχαργκ, καθηγητής στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κουήνς του Μπέλφαστ, εξέτασε πως μπορεί να επηρεάσει ο τρόπος μαγειρέματος τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι. Το αρσενικό προέρχεται από τις βιομηχανικές τοξίνες και τα φυτοφάρμακα που μπορεί να μολύνουν για δεκαετίες το χώμα και οι οποίες περνούν στο ρύζι εξαιτίας του τρόπου καλλιέργειάς του.

Η χρόνια έκθεση σε αρσενικό έχει συσχετισθεί με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι αναπτυξιακές διαταραχές, η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Trustme, I’madoctor» του BBC, ο δρ Μέχαργκ εξέτασε τρεις μεθόδους μαγειρέματος για να εξακριβώσει αν και πόσο μειώνουν τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι.

Στην πρώτη μέθοδο, έβρασε το ρύζι με ανοικτό καπάκι, προσθέτοντας στην κατσαρόλα δύο μέρη νερό ανά ένα μέρος ρύζι. Στη δεύτερη, έβρασε το ρύζι με αναλογία πέντε μέρη νερό με ένα μέρος ρύζι και, όταν ολοκληρώθηκε το μαγείρεμα, το σούρωσε. Και στην τρίτη, άφησε το ρύζι να μουλιάσει σε νερό για ένα βράδυ και το πρωί, πέταξε το νερό, ξέβγαλε το ρύζι και στη συνέχεια το έβρασε με φρέσκο νερό. Όπως διαπίστωσε, με την πρώτη μέθοδο τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι δεν άλλαξαν ιδιαίτερα. Με τη δεύτερη, όμως, μειώθηκαν κατά σχεδόν 50% και με την τρίτη μειώθηκαν κατά 80%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να μαγειρέψετε καπνισμένο βόειο κρέας για δείπνο;

Πώς να φτιάξετε ένα νοστιμότατο στιφάδο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.