Διατροφή

Οι θαυματουργές ιδιότητες του μαύρου σιταριού

Οι θαυματουργές ιδιότητες του μαύρου σιταριού

Οι θαυματουργές ιδιότητες που έχει στον οργανισμό μας το «μαύρο σιτάρι» το καθιστούν μια σούπερ τροφή που δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας. Η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά, τα 100 γρ. φαγόπυρου περιέχουν 11-14γρ. πρωτεΐνης. Δεν περιέχει γλουτένη, περιέχει όμως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Β, και είναι πλούσιο σε  βιταμίνες Ε και Κ. Επιπλέον, περιέχει φολικό οξύ κι άλλα ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.

Η κατανάλωση του μαύρου σιταριού ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Οι ευεργετικές ιδιότητές του οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, και ειδικά στη ρουτίνη, και σε μαγνήσιο. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Επιπλέον, βοηθούν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και προσφέρουν γρήγορο κορεσμό. Οι δίαιτες που περιέχουν μαύρο σιτάρι έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης και δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες.

Πως τρώγεται;

Το βράζετε όπως το ρύζι ή το πλιγούρι, ένα φλιτζάνι φαγόπυρο σε δύο φλιτζάνια νερό. Βρασμένο μπορείτε να το προσθέσετε στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σούπες, όσπρια ή άλλα μαγειρευτά φαγητά. Το αλεύρι από φαγόπυρο μπορείτε να το χρησιμοποιηθεί όπως και τα υπόλοιπα αλεύρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία μαγειρικής που ένας φοιτητής πρέπει να γνωρίζει;

Φοιτητές φαγητό: Για τους φοιτητές και μαθητές που θέλουν να ξεφύγουν από τις συνεχείς παραγγελίες παράδοσης και να εξοικονομήσουν χρήματα μαγειρεύοντας στο σπίτι, είναι απαραίτητο να κατέχουν μερικές βασικές μαγειρικές δεξιότητες