Μια χούφτα καρύδια κάθε εβδομάδα ενδυναμώνουν την καρδιά , χωρίς να υπερβάλλετε γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Έχουν δηλαδή καρδιοπροστατευτική δράση; . Απάντηση μας δίνει η Γεωργία Καπώλη. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.
Είναι καλύτερο να καταναλώνετε τα καρύδια στη φυσική ακατέργαστη μορφή τους. Το ψήσιμο ή το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μπορεί να μειώσει την ευεργετική τους δράση.
Οι περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ότι η καρδιοπροστατευτική δράση των καρυδιών οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά οξέα, που μειώνουν την LDL – κακή χοληστερόλη και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.
Περιέχουν ένα ιδιαίτερο μείγμα βιταμινών και μετάλλων χαρακτηρίζονται από υψηλές ποσότητες :
- Βιταμίνης Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τους αποτρέπει από το να επιτίθενται στα υγιή κύτταρα.
- Φυλλικού οξέος που παρεμποδίζει την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης η οποία είναι επικίνδυνη για πρόκληση καρδιακών παθήσεων.
- Το μαγνήσιο των καρυδιών βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης αίματος, ενώ η παρουσία των φυτοοιστρογόνων, των στερολών μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.
- Τα άτομα τα οποία είναι αλλεργικά στα καρύδια θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τους, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό σοκ.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις