Διατροφή

Συνδυασμοί τροφών ενάντια στις χρόνιες φλεγμονές

Συνδυασμοί τροφών ενάντια στις χρόνιες φλεγμονές

Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Δείτε ποιων τροφών η αντιφλεγμονώδης δράση πολλαπλασιάζεται όταν τις καταναλώνετε συνδυαστικά:

Πράσινα λαχανικά + ελαιόλαδο

Ο συνδυασμός των λαχανικών και των καλών λιπαρών του ελαιολάδου ενισχύει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη και το β-καροτένιο. Η λουτεΐνη που βρίσκεται στα πράσινα φύλλα των λαχανικών μειώνει τη φλεγμονή στα μάτια, συμβάλλοντας στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η βήτα-καροτίνη μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Φτιάξτε πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο και απολαύστε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της.

Φακές + λεμόνι

Εάν βρίσκεστε σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο, κινδυνεύετε από σιδηροπενική αναιμία. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως οι φακές και τα φασόλια, συνδυάζοντάς τις με εσπεριδοειδή και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ και καροτενοειδή, όπως το λεμόνι, αυξάνοντας έτσι την ποσότητα του σιδήρου που απορροφάται.

Γλυκοπατάτες + πιπέρι καγιέν

Οι πικάντικες γλυκοπατάτες δεν ικανοποιούν μόνο τη γεύση αλλά ωφελούν και την υγεία σας. Η προσθήκη πιπεριού καγιέν ή τσίλι σε σκόνη σε πορτοκαλί τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, όπως οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα, ενισχύει την απορρόφηση της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής του δέρματος (όπως ακμή) και αυτής που προκαλεί βρογχοπνευμονική δυσπλασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τα πλεονεκτήματα υγείας που προσφέρει η κατανάλωση αβοκάντο στις γυναίκες;

Αυγά ορτυκιού - Μια πραγματική διατροφική υπερδύναμη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.