Δεδομένου ότι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι αυτοάνοση πάθηση, είναι σημαντικό οι ασθενείς να καταναλώνουν τροφές που υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια διατροφή που προωθεί την ανάπτυξη της εντερικής μικροχλωρίδας είναι ένα μέσο επίτευξης αυτού του σκοπού.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή
– Προβιοτικά: Τα «καλά» βακτήρια βρίσκονται σε ζυμωμένα προϊόντα, όπως ορισμένα γιαούρτια, το κεφίρ και το ξινολάχανο.
– Πρεβιοτικά: Τα πρεβιοτικά συστατικά τρέφουν τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο έντερο και δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση των προβιοτικών. Τροφές με σημαντική περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά είναι η αγκινάρα, το σκόρδο, τα σπαράγγια και τα πράσα.
– Φυτικές ίνες: Βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στα φυτικά προϊόντα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια. Πλούσια σε φυτικές ίνες είναι επίσης τα προϊόντα ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι κ.λπ.).
– Βιταμίνη D: Η «βιταμίνη του ήλιου», όπως ονομάζεται, παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, υπάρχει όμως σε μικρή ποσότητα και σε ορισμένες τροφές, συγκεκριμένα στα μανιτάρια, στο αυγό, στα λιπαρά ψάρια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
– Βιοτίνη: Η βιοτίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και βρίσκεται κυρίως στο αυγό, στο συκώτι και στους ζυμομύκητες.
Συνιστάται επίσης στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας να αποφεύγουν τις επεξεργασμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα αλατιού και κορεσμένων λιπαρών και τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις