Διατροφή

Πόσες κουταλιές λάδι να βάλω στη σαλάτα;

Πόσες κουταλιές λάδι να βάλω στη σαλάτα;

H διατροφική σημασία του ελαιολάδου συχνά επισκιάζει την ποσότητα στην οποία το συστατικό αποφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα διατροφικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής. Η λίστα με το οφέλη του είναι μεγάλη, ενώ η προστασία της καρδιάς και των αγγείων παραμένει ο δημοφιλέστερος ρόλος του ελαιολάδου. Τη λίστα συμπληρώνουν η υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, ακόμη και ο έλεγχος του βάρους.

Λίγα λόγια για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου

Τα λίπη, είτε ζωικής, είτε φυτικής προέλευσης αποδίδουν υπερδιπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.

Για την ακρίβεια κάθε γραμμάριο λίπους εσωκλύει 9 θερμίδες, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τα άλλα 2 γκρουπ θρεπτικών συστατικών είναι 4 θερμίδες. Για το λόγο αυτό μικρή ποσότητα λαδιού ή άλλων λιπών αρκούν για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες.

Εκτός όμως από ενέργεια, το ελαιόλαδο προσφέρει ένα σύνολο από καλά λιπαρά τα οποία ονομάζονται μονοακόρεστα. Στο συγκεκριμένο τύπο λιπαρών αποδίδεται και το μεγαλύτερο μέρος της δράσης του ελαιολάδου. Τα τελευταία όμως χρόνια η αντιοξειδωτική ικανότητα του τροφίμου έχει συσχετιστεί με την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, όπως η υδροξυτυροσόλη.

Προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα

Ποιό είναι όμως το κλειδί στην κατανάλωση του ελαιολάδου; Φυσικά η ποσότητα που χρησιμοποιείται καθημερινά. Καθώς, πολύ λίγο και τα οφέλη εξατμίζονται, ενώ λίγο παραπάνω και η επιπλέον ενέργεια μετατρέπεται σε «σωσίβιο» γύρω από την κοιλιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Αμερική, ένας μέσος ενήλικας θα ήταν καλό να καταναλώνει καθημερινά περίπου 5 κουταλάκια του γλυκού (27g) καλών λιπαρών.

Προσοχή όμως, διότι τα προστατευτικά λιπαρά περιέχονται επίσης στα λιπαρά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς. Προκειμένου λοιπόν να λαμβάνετε όλα τα είδη των καλών λιπαρών , δοκιμάστε να βάλετε 2-3 κουταλάκια ελαιολάδου ανά άτομο στο φαγητό σας και να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με μία από τις άλλες λιπαρές πηγές που μόλις αναφέρθηκαν.

Κλείνοντας, όσο extra παρθένο, χωρίς συντηρητικά και από το «χωριό» το ελαιόλαδο παραμένει πολύτιμο, αλλά με την ίδια ενεργειακή αξία. Γι αυτό προσθέτετε το ελαιόλαδο προσεκτικά στη σαλάτα, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε ένα εύκολο δείπνο για να εντυπωσιάσετε την πεθερά σας;

Το καλύτερο είδος μεσημεριανού φαγητού για "δύσκολα" παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.