Διατροφή

Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή προστατέυει την καρδιά

Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή προστατέυει την καρδιά

 

H  Ελληνική  παραδοσιακή  διατροφή  προστατέυει την καρδιά  μας  καθώς  δίνει έμφαση στην ιδανική αναλογία ω-6 προς ω-3 λιπαρών οξέων που συμβάλει στην ουσιαστική μείωση της χοληστερόλης . Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc. 

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι οι υψηλές τιμές χοληστερόλης στον οργανισμό μας.

Οι τροφές που θα μας βοηθήσουν  στη  μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης είναι:

  • Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο τόνος,  λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που μειώνουν τη χοληστερόλη.
  • Ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερόλη.
  • Φυτικά έλαια πλούσια σε ω6 λιπαρά: σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο
  • Τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες: μαλακές μαργαρίνες, προβιοτικό ρόφημα γιαουρτιού, γάλα και στραγγιστό γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά.
  • Κρασί: η μέτρια κατανάλωση ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), αυξάνει την καλή χοληστερόλη.
  • Σουσάμι, ταχίνι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς,  πίτουρο
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί, κυρίως αμύγδαλα και καρύδια, που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά.

Nα αποφεύγεται :  βούτυρο, μαγιονέζα, κόκκινο κρέας, κρέμες, λίπος καρύδας, παστά, παγωτά, αλλαντικά, πλήρες γάλα και γιαούρτι (λίπος > 2%), παχιά τυριά, γλυκά, τηγανητά τρόφιμα (π.χ. πατάτες, τσιπς).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται η χορτοφαγία με τον σακχαρώδη διαβήτη;

Σταφίδες κατά του πόνου στις αρθρώσεις και τους μυς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.