Διατροφή

Η φλούδα της ντομάτας περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά

Η φλούδα της ντομάτας περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά

 

Νέα πολύτιμα και υγιεινά αντιοξειδωτικά καθώς και περισσότερους από 20 μεταβολίτες στην φλούδα της ντομάτας ανακάλυψαν επιστήμονες και μας προτρέπουν να μην την ξεφλουδίζουμε. Η ανακάλυψη έγινε χάρη σε μια καινούργια μέθοδο ανάλυσης των φυτών και των μικροστοιχείων τους, που δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Ο σκοπός της ανάλυσης βέβαια δεν ήταν η ντομάτα, αλλά η διαμόρφωση αυτής της νέας μεθόδου ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει ότι βιοδραστικά συστατικά που παραδοσιακά σχετίζονταν με συγκεκριμένα είδη φυτών, τελικά απαντώνται σε πολύ περισσότερα φυτά από όσα πίστευαν μέχρι τώρα οι ερευνητές.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα φυτά παράγουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο μικροστοιχεία και το κάθε φυτό περιέχει περίπου 15.000 κατά μέσο όρο. Οι ειδικοί με επικεφαλής τον καθηγητή Asaph Aharoni από το τμήμα Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ισραηλινού Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, έφτιαξαν μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους μεταβολίτες των φυτών και ονομάζεται WeizMass.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Aharoni σχεδίασε ένα εργαλείο που ονομάζεται MatchWeiz, και το οποίο βοηθά στην αναγνώριση των μεταβολιτών που έχει το κάθε φυτό. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου φάνηκε ότι τα φυτά δεν είναι τελικά και τόσο εξειδικευμένα στον μεταβολισμό τους όσο αρχικά θεωρείτο. Για παράδειγμα, πολύτιμα μικροστοιχεία από εξωτικά φυτά μπορούν να βρεθούν και σε άλλα, πολύ πιο κοινά φυτά. Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες είναι συχνά ιδιαίτερα χρήσιμοι και στην παραγωγή φαρμάκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το καλύτερο είδος μεσημεριανού φαγητού για "δύσκολα" παιδιά

Μια γλυκιά συνταγή με πρωταγωνιστή το πεπόνι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Χαλβάς με ταχίνι - Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

Χαλβάς με ταχίνι - Ο χαλβάς μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα, καθιστώντας τον μια προσαρμόσιμη απόλαυση που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο.