Διατροφή

Ω-3 λιπαρά κατά της υπέρτασης

Ω-3 λιπαρά κατά της υπέρτασης

Νέα δεδομένα για τα Ω-3 λιπαρά φανερώνουν, για μία ακόμη φορά, την μεγάλη τους διατροφική αξία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα νέας μελέτης, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης σε υγιείς ενήλικες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.036 νέους, υγιείς ενήλικες. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός των επιπέδων ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, με βάση τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες με τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων είχαν χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, με τη διαφορά να κυμαίνεται στα 4 mm Hg και 2 mm Hg, αντίστοιχα, σε σχέση με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πως ο εμπλουτισμός της δίαιτας με ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια και ορισμένα είδη φυτικών ελαίων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική πρόληψης της υπέρτασης.

Η ταυτότητά τους
Τα ω-3 είναι λιπαρά οξέα που ανήκουν στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  •  Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και το μπρόκολο.
  •  Στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Πρέπει να αποχαιρετήσεις εντελώς το ρύζι για να χάσεις βάρος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.