Διατροφή

Το κάλιο της διατροφής “φάρμακο” κατά της υπέρτασης

Το κάλιο της διατροφής “φάρμακο” κατά της υπέρτασης

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποδεικνύεται σωτήρια για τον οργανισμό μας και την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Μια νέα μελέτη τεκμηρίωσε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης. Όπως ανάφεραν οι επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι ακόμη ένας παράγοντας και συγκεκριμένα το κάλιο της διατροφής πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Τέξας διαπίστωσε το ρόλο του καλίου στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης. Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν πάνω από 3.000 εθελοντές στους οποίους η διατροφική πρόσληψη καλίου αξιολογήθηκε δια μέσου μετρήσεων του καλίου στα ούρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν Αφρο-Αμερικανοί και όπως είναι γνωστό οι Αφρο-Αμερικανοί ακολουθούν συνήθως διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα άτομα που λαμβάνουν κάλιο από τη διατροφή έχουν λιγότερο κάλιο στα ούρα, από ό,τι άτομα που έχουν περισσότερο κάλιο στη διατροφή τους. Οι μετρήσεις καλίου στα ούρα των συμμετεχόντων αντιπαρατέθηκαν με τις αρτηριακές τους πιέσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο χαμηλό ήταν το κάλιο στα ούρα (που σήμαινε χαμηλότερη πρόσληψη καλίου από τη διατροφή), τόσο υψηλότερη ήταν η πίεση.

 Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι κι άλλη μελέτη που έγινε για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεση και δημοσιεύθηκε στο “Dietary Approaches to Stop Hypertension” (DASH), έδειξε το συσχετισμό μεταξύ χαμηλού καλίου και υψηλής πίεσης. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης των γιατρών του πανεπιστημίου του Τέξας έρχονται να στηρίξουν αυτά τα ευρήματα και προσθέτουν νέα στοιχεία στις γνώσεις μας για τη σχέση καλίου και πίεσης. Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι σε άλλες εργαστηριακές έρευνες διαπιστώθηκε ότι το γονίδιο WNK1 ευθύνεται για την επίδραση του καλίου στην αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό οι ειδικοί αναλύουν με νεότερες μελέτες πως ακριβώς επιδρά. Ωστόσο, παρότρυναν το κοινό να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως είναι οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ κ.λπ. ώστε να βοηθούν τον οργανισμό τους να διατηρεί χαμηλά την αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μαγειρικά μυστικά του να φτιάξεις τα τέλεια ρεβίθια

Μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.