Διατροφή

Η κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Η κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα είναι ικανή να αυξήσει δραματικά τον ατομικό κίνδυνο προδιαβήτη, μια κατάσταση που συνήθως προηγείται της εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς, ένα άτομο που πίνει καθημερινά ένα κουτάκι αναψυκτικό με ζάχαρη έχει 46% αυξημένο κίνδυνο προδιαβήτη. Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν το αναψυκτικό είναι διαίτης.

Τα νέα ευρήματα 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 14 ετών για σχεδόν 1.700 μεσήλικες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Framingham Heart Study. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαβήτη ή προδιαβήτη στην αρχή της μελέτης και ανέφεραν την ποσότητα των αναψυκτικών που έπιναν. Όσοι ανέφεραν την υψηλότερη ποσότητα αναψυκτικών με ζάχαρη, έξι κουτάκια την εβδομάδα κατά μέσο όρο, είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο προδιαβήτη. Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώθηκε όταν οι ειδικοί έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως άλλες διατροφικές πηγές ζάχαρης και πόσο σωματικό λίπος είχε κάθε άτομο. Αλλά και πάλι τα αναψυκτικά αναλογούσαν σε αύξηση του κινδύνου κατά 27%.

 «Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν πως η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να παραμορφώσει τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο. Τα κύτταρα χρειάζονται ινσουλίνη για να μετατρέψουν την γλυκόζη σε ενέργεια. Αλλά η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στον οργανισμό μπορεί να εκθέσει τα κύτταρα σε μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης» εξηγεί η ερευνήτρια Νίκολα Μακ Κέον. Τα διαρκώς αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με την πάροδο του χρόνου προκαλούν δυσλειτουργία στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Μόλις αυτή εδραιωθεί, η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται σε επίπεδα καταστροφικά για κάθε μείζον σύστημα του οργανισμού μας. «Ο διαβήτης είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, αφού σημαίνει ότι το άτομο έχει υψηλή γλυκόζη, ένδειξη αντίστασης στην ινσουλίνη, χωρίς απαραίτητα να έχει εκδηλωθεί η νόσος» σύμφωνα με την ερευνήτρια. Η Ντέινα Αντιμόλαμ, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής, Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Οστικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή «Icahn» του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη σχολιάζει ότι, «ένα κουτί αναψυκτικό μπορεί να περιέχει και έως 18 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη γι΄ αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ τι πίνουμε και πως τα ροφήματα έχουν θερμίδες».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ratatouille: Ένα πεντανόστιμο στιφάδο λαχανικών

Ποια είναι η σωστή και η καλύτερη δίαιτα για όσους έχουν προδιαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη για την υγεία των λιπαρών ψαριών

Τα λιπαρά ψάρια μπορούν να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ενισχύσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας σε ένα πιο υγιές σώμα και μια υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Carbonara: Η αυθεντική συνταγή για καρμπονάρα

Carbonara: Με την κρεμώδη υφή και την ανακουφιστική του γεύση, αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ένα γρήγορο δείπνο ή για ένα οικογενειακό γεύμα το Σαββατοκύριακο.

Ποιο φαγητό συνοδεύει καλύτερα το κόκκινο κρασί;

Κόκκινο κρασί: Η επιλογή του καλύτερου φαγητού για συνοδεία του κόκκινου κρασιού περιλαμβάνει την εξέταση του γευστικού προφίλ και των χαρακτηριστικών του κρασιού για να βελτιώσετε τόσο την εμπειρία του φαγητού όσο και του κρασιού

Συνταγή για ριζότο με μελάνι καλαμαριού

Ρύζι καλαμάρι: Η δημιουργία του τέλειου ριζότο με καλαμάρι είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια που συνδυάζει τον κρεμώδη πλούτο του ριζότο με τις λεπτές γεύσεις του τρυφερού καλαμαριού.

Γιατί το σουσάμι θεωρείται φίλος της γυναικείας υγείας;

Ενσωματώνοντας λίγο σουσάμι στη διατροφή μας καθημερινά, μπορούμε να απολαύσουμε τα πολύπλευρα οφέλη του για την ορμονική ισορροπία, την υγεία των οστών, την καλή λειτουργία του οργανισμού και τη φυσική μας ομορφιά.