Διατροφή

Το μαγειρεμένο σκόρδο χάνει τις ευεργετικές του δράσεις

Το μαγειρεμένο σκόρδο χάνει τις ευεργετικές του δράσεις

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα στο σκόρδο φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να μας προστατεύουν εναντίον της ψηλής χοληστερόλης και της ψηλής πίεσης. Παράλληλα καταπολεμούν τα βακτηρίδια και τους μύκητες που προκαλούν μολύνσεις, μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και έχουν επιπρόσθετα δράσεις εναντίον του καρκίνου. Πρόσφατες έρευνες για το σκόρδο, έδειξαν ότι οι ευεργετικές του δράσεις υπάρχουν κυρίως όταν το σκόρδο τρώγεται ωμό. Το μαγείρεμα αλλοιώνει την ουσία αλικίνη η οποία είναι μια θειούχα ένωση που αποτελεί το κυριότερο ενεργό στοιχείο του σκόρδου.

Μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι τα διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν και περιέχουν σκόρδο είτε υπό μορφή σκόνης είτε μέσα σε συμπληρώματα διατροφής, πιθανόν να μην έχουν καθόλου ή τουλάχιστο πολύ μειωμένη την αναμενόμενη ευεργετική δράση.Ο λόγος για αυτό είναι ότι η αλικίνη που υπάρχει μέσα σε αυτά είναι ασταθής και αδρανοποιείται στο στομάχι όταν λαμβάνεται υπό τη μορφή χαπιών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται από ερευνητές που ασχολούνται ειδικά με το θέμα του σκόρδου και άλλων βοτάνων στο National Institutes of Health, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2001, δαπανήθηκαν 61,2 εκατομμύρια δολάρια από τους καταναλωτές για αγορά σκόνης σκόρδου, διαφόρων ελαίων και άλλων σκευασμάτων με βάση αλκοόλης.

Το πρόβλημα με το σκόρδο είναι ότι παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές εργαστηριακές και κλινικές έρευνες για τις δράσεις του, εντούτοις λόγω της πολυπλοκότητας της χημικής του σύνθεσης παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Για παράδειγμα δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί ποια είναι η ποσότητα σκόρδου που προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και τη μεγαλύτερη προστασία για την καρδία. Παράλληλα είναι γνωστό ότι το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει έλκος στο στομάχι. Όταν κάποιος φάει περισσότερες από 5 σκελίδες την ημέρα, μπορεί να έχει αναστάτωση, φουσκώματα και καούρα στο στομάχι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρέπει να αποχαιρετήσεις εντελώς το ρύζι για να χάσεις βάρος;

Ποια φαγητά μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.