Διατροφή

Λέιζερ ‘’μαρτυράει’’ εάν τρώτε τα λαχανικά σας

Λέιζερ ‘’μαρτυράει’’ εάν τρώτε τα λαχανικά σας

Το να πείτε ψέματα σχετικά με το αν τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας δεν θα σας…

βγάλει πουθενά, ιδιαίτερα  όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα λέιζερ.

Ο λόγος; Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το χαρακτηριστικό μπλε φως που εκπέμπει, όταν στραφεί στο ανθρώπινο δέρμα, μπορεί να εντοπίσει βιοδείκτες, οι οποίοι μαρτυρούν εάν η διατροφή ενός ατόμου περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

Αυτή η απλή μέθοδος λειτουργεί με την αποκάλυψη των καροτενοειδών (οι χρωστικές ύλες που χαρίζουν στα φρούτα και τα λαχανικά κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα), όπως είναι η β-καροτίνη στα καρότα και το λυκοπένιο στις ντομάτες.

Η σύγχρονη εκδοχή μίας τεχνολογίας δεκαετιών, η οποία ονομάζεται φασματοσκοπία Raman (RRS), μπορεί να ανιχνεύσει τις αλλαγές στην ενέργεια των μορίων της, αφού αυτή ενεργοποιηθεί πρώτα από το φως του λέιζερ. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας βγαίνουν σε περίπου ένα λεπτό.

Η ιδέα αυτή συνελήφθη κατά τύχη όταν συναντήθηκαν εντελώς τυχαία η Susan Mayne, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας χρόνιων ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, και ο Werner Gellermann, φυσικός λέιζερ στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, κατά τη διάρκεια μιας μακράς αεροπορικής πτήσης.

Ο Gellermann αποκάλυψε στη Mayne ότι χρησιμοποιούσε λέιζερ για την ανίχνευση των επιπέδων των καροτινοειδών στον αμφιβληστροειδή του ανθρώπινου ματιού, επειδή οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδά της στον αμφιβληστροειδή προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η δυνατότητα ανίχνευσης των καροτενοειδών με έναν τόσο απλό τρόπο ενθουσίασε τη Mayne κι έτσι ξεκίνησαν όλα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυγά ορτυκιού - Μια πραγματική διατροφική υπερδύναμη

Τα μαγειρικά μυστικά του να φτιάξεις τα τέλεια ρεβίθια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.