Διατροφή

Ωμέγα– 3 λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες

Ωμέγα– 3 λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες

Ωμέγα – 3 λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες

Η κατανάλωση ψαριών και ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), δεν μείωσαν τον κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό και θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια) μεταξύ υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε μεγάλη μελέτη διάρκειας πολλών ετών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Preventive Medicine. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που πρότειναν την αυξημένη πρόσληψη ψαριού ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και ως παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στη νέα αυτή ανατρεπτική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν με ερωτηματολόγια διατροφής 39.876 υγιείς γυναίκες ηλικίας 45 ετών τα έτη 1993-2014. Κατά τη διάρκεια της έρευνας τεκμηριώθηκαν 1941 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τόνο και σκούρα ψάρια (σκουμπρί, σολομό, σαρδέλες και ξιφία) λιγότερο από μια φορά το μήνα είχαν τον ίδιο μείζονα κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως εκείνες που κατανάλωναν μία έως τρεις φορές το μήνα, μία φορά την εβδομάδα, ή συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ενέργειας από α-λινολεϊικό οξύ ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κινδύνου καρδιαγγειακής νοσηρότητας.

Οι μελετητές αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σημαντική ανομοιογένεια στον τρόπο με τον οποίο τα ψάρια, τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και το ιχθυέλαιο μπορεί να επιδρούν στην καρδιαγγειακή κίνδυνο. Ίσως τυχούσα καρδιοπροστατευτική δράση τους επίσης να μπορεί να επηρεαστεί από άλλες κλινικές συνθήκες και συνοδά νοσήματα. Επίσης αναγνωρίζουν ότι η εκτίμηση διατροφής με ερωτηματολόγια – όσο αξιόπιστα και εάν είναι αυτά – είναι ατελής και μόνο ενδεικτική.
Θα ήταν σημαντικό να εξετασθεί περαιτέρω πώς και σε ποιο βαθμό οι βιολογικές επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων επηρεάζονται από διάφορους κλινικούς παράγοντες και τι αντίκτυπο θα είχε αυτό για την εφαρμογή διατροφικής παρέμβασης σε υγιείς γυναίκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το αγγούρι πριν τον ύπνο σας βοηθά να χάσετε βάρος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές.