Διατροφή

Γάλα σόγιας: Σύμμαχος για μια υγιή καρδιά

Γάλα σόγιας: Σύμμαχος για μια υγιή καρδιά

Το γάλα σόγιας είναι σύμμαχος για μια γερή καρδιά και εναλλακτική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. 

Η αγορά προσφέρει πια μια μεγάλη γκάμα επιλογών σε ότι αφορά στο γάλα, την πρώτη μας τροφή κατά τα παιδικά μας χρόνια και αυτήν που μας συνοδεύει στη φάση της ανάπτυξης μας, αφού αποτελεί ένα θρεπτικότατο πρωΪνό ή βραδινό σνακ που μας γεμίζει ενέργεια.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, τον κύριο υδατάνρθακα που υπάρχει στο γάλα και για αυτό προτιμούν την εναλλακτική του γάλακτος από σόγια, ένα ρόφημα φυτικής προέλευσης.

Ποια είναι η πηγή του;

Όπως προδίδει και το όνομά του προέρχεται από την υδατική εκχύλιση των σπόρων της σόγιας και η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, μικρότερη όμως σε υδατάνθρακες.

Η αρχαιότερη απόδειξη για την ύπαρξη της σόγιας χρονολογείται τουλάχιστον 4000 χρόνια πριν, στην Κίνα ενώ μαζί με το ρύζι, το σιτάρι, το κριθάρι , και το κεχρί αποτελούσαν τους 5 ιερούς σπόρους, στους οποίους αποδίδεται και μέρος της ανάπτυξης του κινέζικου πολιτισμού.

Γιατί να το επιλέξεις; .

  • Θεωρείται βασιλιάς φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά και ισοφλαβόνων, οι οποίες βελτιώνουν την δύναμη μέσα από την παραγωγή νέου μυϊκού ιστού.
  • Είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο (2 φορές περισσότερο από το γάλα) αλλά και βιταμίνες.
  • Έχει λιγότερη χοληστερόλη από τα ζωικά γάλατα.
  • Δεν περιέχει λακτόζη.
  • Ιδανική επιλογή για όσους είναι αλλεργικοί στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος.
  • Κατάλληλο για φυτοφάγους.
  • Περιέχει κάλιο που βοηθάει στην προφύλαξη από υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Συνδέεται, σύμφωνα με μελέτες, με την πρόληψη της παχυσαρκίας, μιας και η πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών από τη σόγια, βοηθούν στην καταστολή της όρεξης, διότι δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

Η διατροφική της αξία σε μονάδες ( ανά 100 γρ)
Θερμίδες : 141
Aσβέστιο: 83 mg
Λίπος : 7,3 γρ.
Xοληστερίνη : 0
Φυτικές ίνες : 6,1 mg
Σίδηρος : 3 mg
Κάλιο : 510 mg
Πρωτεΐνη : 14 γρ.
Bιταμίνη E : 1,1 mg
Ψευδάργυρος : 0,9 mg

Πώς να το εντάξεις στη διατροφή σου:

Προτείνεται η προσθήκη του σε κρεμώδεις σούπες ή σάλτσες, βραστά, καθώς και dressing σαλάτας, ενώ το γάλα με γεύση βανίλιας μπορεί να αντικαταστήσει το κοινό γάλα στον καφέ ή το τσάι σου.

Παράγωγα προΪόντα που μπορεί να αναζητήσει κανείς στην αγορά

Εκτός από το γάλα σόγιας, υπάρχει το γιαούρτι σόγιας, το τόφου ( που με μαλακό τυρί και δεν έχει ιδιαίτερη γεύση), το μίζο ( που φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι και συχνά παλαιώνεται μέχρι τρία χρόνια), το σογιέλαιο και η σάλτσα σόγιας ( χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ασιατική κουζίνα και δίνει ιδιαίτερη γεύση στα διάφορα τρόφιμα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Ποια είναι τα μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.