Διατροφή

Οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν από τον διαβήτη & καρδιακές νόσους

Οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν από τον διαβήτη & καρδιακές νόσους

Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφών που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ανταγωνίζονται επάξια το ελαιόλαδο, τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, τα φρέσκα λαχανικά και το άπαχο κρέας. Είναι δηλαδή διατροφικοί τιτάνες αλλά δεν τους εντάσσουμε αρκετά στη διατροφή μας.

Οι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω – 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικών ινών, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες.

Οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες είναι τα αμύγδαλα και τα κάσιους. Αποφύγετε εκείνα που έχουν ψηθεί σε λάδι και προτιμήστε τα ωμά και ανάλατα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition επισημαίνουν πως οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν από τον διαβήτη και τις καρδιακές νόσους.

Ο Δρ. Γινγκ Μπάο και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησαν τη σχέση ξηρών καρπών και φλεγμονής αναλύοντας στοιχεία από τις μελέτες Nurses’ Health Study (NHS) και Health Professionals Follow-Up Study (HPFS).
Οι επαγγελματίες υγείας που είχαν λάβει μέρος στις έρευνες είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια ανά τέσσερα χρόνια για το τί έτρωγαν την περίοδο 1986-90 στην περίπτωση της NHS και την περίοδο 1990-94 στην περίπτωση της HPFS.
Τα 5.013 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα ανάλυση ήταν ελεύθερα καρδιακής νόσου και διαβήτη στην αρχή της μελέτης.
Τα άτομα που έτρωγαν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, συγκριτικά με όσους έτρωγαν σπάνια ή ποτέ. Επίσης είχαν 16% χαμηλότερα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, επίσης δείκτης φλεγμονής.
Αντίθετα, η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν είχε καμιά επίδραση στον υποδοχέα 2 του παράγοντα νέκρωσης του όγκου.
Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλες παραμέτρους της διατροφής, όπως επίσης την σωματική άσκηση, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την φλεγμονή.

Τα οφέλη ίσχυαν ήταν ίδια ανεξαρτήτως του είδους των ξηρών καρπών που προτιμούσαν οι συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν και τα οφέλη της αντικατάστασης τριών μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα με τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος, αβγών ή ραφιναρισμένων σπόρων. Η αντικατάσταση σχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και της ιντερλευκίνης-6. Η αντικατάσταση των ξηρών καρπών με τις πατάτες ή τα πατατάκια σχετίστηκε μόνο με χαμηλότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

«Η φλεγμονή είναι η βάση των περισσότερων παθήσεων που σχετίζονται με την γήρανση. Μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο προκαλώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ συνδέεται με την άνοια, την νεφρική νόσο, τα προβλήματα του εντέρου και άλλες συχνές παθήσεις» σχολιάζει ο Δρ. Εμίλιο Ρος, διευθυντής κλινικής Λιπιδίων στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης.
Και εξηγεί ότι η μείωση της φλεγμονής μπορεί να προλάβει ή να καθυστέρηση την απαρχή όλων των προαναφερόμενων καταστάσεων.

Τέλος ο Δρ. Μπάο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει φόβος καθώς μειώνουν την πρόσληψη κιλών και εκδήλωσης παχυσαρκίας όταν αντικαθιστούν ραφιναρισμένους σπόρους και επεξεργασμένα κρέατα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Ποια είναι τα μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.