Διατροφή

Ψάρια: Το Α και το…Ωμέγα στη διατροφή μας

Ψάρια: Το Α και το…Ωμέγα στη διατροφή μας

Η κατανάλωση ψαριού με πλούσια ωμέγα-3 λιπαρά, είναι πλέον γνωστό πως είναι απαραίτητη για τουλάχιστον μια με δύο φορές την εβδομάδα, τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Δεν υπάρχει “κακό” και “καλό” ψάρι και όλα τα είδη προσφέρουν τα ευεργετικά τους συστατικά στον οργανισμό μας. Εκτός ίσως απο το τηγανητό και το παναρισμένο ψάρι, που είναι υψηλότερο σε λιπαρά και απαιτεί προσοχή ως προς τις θερμίδες αλλά και την ποιότητα του λαδιού, το ψητό ή βραστό ψάρι.

Υπάρχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό απο την κατανάλωση θαλασσινών στην διατροφή μας και οι ειδικοί αναδεικνύουν διαρκώς τους λόγους.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τους πιο σημαντικούς:

Θρεπτικά συστατικά

Ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των ψαριών που παρέχουν στον οργανισμό μας για να λειτουργεί ομαλά. Τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι επίσης άριστες πηγές πολλών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και D.

Καρδιά

Τα θαλασσινά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορούν να προστατέψουν την καρδιά και να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Οι πληθυσμοί που τρέφονται με ψάρια στην Αρκτική είναι επίσης γνωστό πως έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων.

Όραση

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τακτικά μπορεί να βοηθήσει τα μάτια να παραμείνουν υγιή. Σύμφωνα με έρευνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της όρασης. Περιέχουν επίσης ρετινόλη, μια μορφή της βιταμίνης Α που ενισχύει την νυχτερινή όραση..

Έντερο

Μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι σοβαρών φλεγμονών του εντέρου. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε μερικούς πάσχοντες.

Πνεύμονες

Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψάρια και τα οστρακοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων. Οχι μόνο μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά, αλλά έχουν δείξει ότι μπορούν να συμβάλλουν και στην πρόληψή του. Η κατανάλωση πολλών ψαριών κρατά τους πνεύμονες δυνατούς και πιο υγιείς, όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, συγκριτικά με τα άτομα που δεν καταναλώνουν πολλά θαλασσινά.

Κατά της κατάθλιψης

Τα θαλασσινά μπορούν επίσης να παίξουν μεγάλο ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης. Σχετική έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ χαμηλών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Τα θαλασσινά μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αποφυγή της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, καθώς και την κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Πώς να δημιουργήσετε το ιδανικό μενού για το τραπέζι του γάμου σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα