Διατροφή

Ξηροί καρποί: Οι διατροφικοί θησαυροί μας

Ξηροί καρποί: Οι διατροφικοί θησαυροί μας

Συμβαίνει να τους συναντάμε πολύ συχνά σε μαγαζιά συνδυάζοντας το με κάτι πόσιμο. Λίγοι επιλέγουν την αγορά ξηρών καρπών με σκοπό την πιο συχνή κατανάλωση, η οποία μας προσφέρει αμέτρητα οφέλη, προστατεύοντάς μας από ασθένειες και θωρακίζοντας την υγεία μας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ξηροί καρποί παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία και συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών λόγω των θρεπτικών ουσιών και των ευεργετικών συστατικών που περιέχουν.

Με μια μικρή χούφτα καθημερινά, μπορείτε να βελτιώσετε τη χοληστερόλη σας για την καλή λειτουργία της καρδιά σας. Δείτε τα πολλαπλά οφέλη τεσσάρων ξηρών καρπών στην υγεία μας. Δείτε ποιοί ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ασβέστιο, κάλιο, ω-3 λιπαρά και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Αμύγδαλα κατά της οστεοπόρωσης

Χαρακτηριστικό είναι πως 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.

Φιστίκια Αιγίνης για τον έλεγχο νεύρων και λειτουργία μυών

Περίπου 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, περιέχουν 310 mg καλίου. Το ποσοστό αυτό καλίου είναι μεγαλύτερο από αυτό που περιέχεται σε μισή μεγάλη μπανάνα. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά τους, τα φιστίκια περιέχουν σελήνιο, σίδηρο και πολλές βιταμίνες. Συγκεκριμένα 25 γρ. φιστίκια περιέχουν 10% από τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως η βιταμίνη B6, η θειαμίνη, το μαγνήσιο κ.ά.

Καρύδια ο θησαυρός Ω3 λιπαρών οξέων

1/4 του φλιτζανιού, έχει το 91% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων. Επίσης τα καρύδια μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου(βοηθώντας στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας) και να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα η και ψωρίαση.

Καρποί σόγιας για την προστασία οστών και καρδιάς

Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για ξηρούς καρπούς, οι καρποί της σόγιας έχουν παρόμοιες ιδιότητες για τον οργανισμό μας, με κάποιους ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσιοι σε ισοφλαβόνες, φυτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των οστών και της καρδιάς. Βοηθούν στην μείωση της παραγωγής ολικής χοληστερόλης, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης. Ταυτόχρονα μειώνουν την ποσότητα της LDL («κακής») χοληστερόλης , η οποία προκαλεί το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες.

Σημειωνουμε πως πρέπει να καταναλώνετε τους ξηρούς καρπούς με μέτρο. Μπορείτε να τρώτε περίπου μία χούφτα ξηρούς καρπούς, 3-4 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον οργανισμό σας και τις ανάγκες του, υπολογίζοντας τις θερμίδες τους στο σύνολο των ημερήσιων θερμίδων σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοτόπουλο Bali: Μια ινδονησιακή απόλαυση

Φράουλες: Ένας γλυκός σύμμαχος στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.