Διατροφή

Συνταγές τάπας από την χώρα των Βάσκων

Συνταγές τάπας από την χώρα των Βάσκων

To βιβλίο του Ισπανού σεφ Jose Pizarro ασχολείται με τις μεγάλες πιατέλες που γεμίζουν τα οικογενειακά τραπέζια με τις μικρές ατομικές μπουκιές που γνωρίζουμε ως pintxos, τα οποία είναι τα τάπας της χώρας των Βάσκων. Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα για να δοκιμάσετε.

Σαρδέλες μαριναρισμένες σε μηλίτη ή ξύδι Txakoli

Για 4 άτομα

1 σκόρδο
ελαιόλαδο
500 ml Txakoli ή ξύδι μηλίτη
1 μικρό γαλλικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
μαύρο πιπέρι
ροζ πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
μερικά κλωναράκια εστραγκόν
25 g άχνη ζάχαρη
8 φρέσκες σαρδέλες, σε φιλέτα
φρυγανισμένη μπαγκέτα
θαλασσινό αλάτι

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 ° C .

Περιχύνουμε το σκόρδο με το λάδι και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Έπειτα πολτοποιείστε το και αφήστε το στην άκρη. Ζεσταίνετε ήπια το ξύδι με το κρεμμύδι, πιπέρι, μυρωδικά και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, αλλά όχι μέχρι να βράσει. Τοποθετήστε τις σαρδέλες με το δέρμα προς τα κάτω σε ένα πιάτο και περιχύστε το ζεστό ξύδι. Αφήστε το για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τις στραγγίζετε.
Απλώστε στη φρυγανισμένη μπαγκέτα τη σκορδαλιά. Τοποθετείστε από πάνω τις μαριναρισμένες σαρδέλες, περιχύστε με παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίστε θαλασσινό αλάτι.

Κεφτεδάκια από καλαμάρι με σαφράν & σάλτσα αμυγδάλου

Για 4 άτομα

600 g φρέσκα καλαμάρια, καθαρισμένα
1 κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
50-75 g τριμμένη φρυγανιά
Μια χούφτα κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1 αυγό
θαλασσινό αλάτι και άσπρο πιπέρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 echalion, ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
5-6 ώριμες ντομάτες
750 ml φρέσκο ζωμό ψαριού
Μια πρέζα σαφράν
50 g αλεσμένα αμύγδαλα
θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ψιλοκόβουμε τα καλαμάρια και τα ανακατεύουμε με το τσίλι, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το κόλιανδρο και το αυγό. Περιχύνουμε θαλασσινό αλάτι και το λευκό πιπέρι. Λαδώστε ελαφρά τα χέρια σας και μετατρέψτε το μίγμα σε μικρά μπαλάκια, περίπου 30 g το καθένα. Αφήστε τα στο ψυγείο ενώ κάνετε τη σάλτσα.

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε ελαφρά το κρεμμύδι και το echalion για 10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέστε τις ντομάτες και σιγοβράστε για 20 λεπτά ώστε να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Μουλιάστε το σαφράν σε 2 κουταλιές ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια αναμείξτε με τα αλεσμένα αμύγδαλα για να σχηματίσουν μια πάστα και προσθέστε τα στην κατσαρόλα με άφθονο καρύκευμα. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά για να πήξει και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πασπαλίστε τα κεφτεδάκια με το αλεύρι. Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τα καλαμάρια για 2-3 λεπτά, γυρίζοντας τα, μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίστε τα σε χαρτί κουζίνας. Προσθέστε τη σάλτσα, βάλτε από πάνω μαϊντανό και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Plant based συνταγή με μπιφτέκια μανιταριών Portobello

Ρόφημα με τζίντζερ και κουρκουμά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους πατζαροκεφτέδες εύκολα και γρήγορα;

Πατζαροκεφτέδες: Η παρασκευή των τέλειων πατζαροκεφτέδες είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια, συνδυάζοντας τη γήινη γλυκύτητα των παντζαριών με αλμυρά βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργήσετε ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο.

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Κοτόπουλο συνταγή: Το μεσογειακό γεμιστό στήθος κοτόπουλου είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που είναι τέλειο για ένα βραδινό δείπνο ή ένα φανταχτερό δείπνο. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με μεσογειακές γεύσεις και είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.