Διατροφή

Μαζική ανάκληση τροφίμων για να σταματήσουν τους θανάτους από Λιστέρια

Μαζική ανάκληση τροφίμων για να σταματήσουν τους θανάτους από Λιστέρια

Μαζική ανάκληση κατεψυγμένων τροφίμων για να σταματήσουν τις ασθένειες και τους θανάτους που προκαλεί η Λιστέρια.

Μέσα από μια μαζική ανάκληση κατεψυγμένων τροφίμων που αφορούν εκατομμύρια πακέτα φρούτων και λαχανικών που απεστάλησαν σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, οι αρχές που θέλουν να ανακόψουν τις ασθένειες και τους θανάτους που συνδέονται με τη λιστέρια.

Ανησυχούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να πείσουν τους καταναλωτές να «σκάψουν» στους καταψύκτες τους και να ελέγξουν τα προϊόντα που μπορεί να έχουν αγοράσει από το 2014.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανακλήσεις τροφίμων, με πάνω από 400 προϊόντα της εταιρείας CRF, που πωλούνται με περισσότερα από 40 διαφορετικά brand names από μεγάλους εμπόρους λιανικής (Costco, Target, Trader Joe και Safeway). Μέχρι στιγμής, οκτώ άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με λιστέρια εκ των οποίων οι έξι στην Καλιφόρνια. Επίσης, δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, αν και η λιστέρια δεν ήταν η κύρια αιτία θανάτου, ήταν από το Μέριλαντ και την Ουάσινγκτον.

Η αρχική ανάκληση ξεκίνησε στις 22 Απριλίου και κάλυπτε 11 κατεψυγμένα προϊόντα λαχανικών. Στις 2 Μαΐου, η CRF την επέκτεινε και συμπεριέλαβε όλα τα κατεψυγμένα βιολογικά φρούτα και λαχανικά της που κατασκευάζονται ή μεταποιούνται στο εργοστάσιο της Ουάσιγκτον από την 1η Μαΐου του 2014.

Οι αρχές λένε ότι είναι ασαφές γιατί δεν έχουν εκδηλωθεί περισσότερα κρούσματα ασθενών με λιστέρια. ενώ ο Matthew Wise, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε ότι τα επίπεδα μόλυνσης λιστέρια μπορεί να μην είναι υψηλά ή μπορεί να είναι άνισα στα συσκευασμένα λαχανικά. Επίσης, τα λαχανικά που ανακλήθηκαν, συνήθως μαγειρεύονται πριν καταναλωθούν, κάτι το οποίο θα σκότωνε τα βακτήρια.

Τι είναι η Λιστερίωση- λιστέρια ;

Η Λιστερίωση είναι µια σοβαρή λοίµωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες µε αδύναµο ανοσοποιητικό σύστηµα και σοβαρές επιπλοκές στα έµβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο). Πού βρίσκεται το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes; Το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes είναι διαδεδοµένο στη φύση και αποικίζει το χώµα, τα φυτά και το έντερο των θηλαστικών από όπου είναι δυνατόν να µεταδοθεί σε τροφές προς κατανάλωση. H νόσος εµφανίζεται συνήθως σποραδικά. Έχουν περιγραφεί µικροεπιδηµίες που προήλθαν από µολυσµένες τροφές, όπως γάλα, γαλακτοκοµικά προϊόντα (µαλακά τυριά), προϊόντα κρέατος και νωπά λαχανικά. Ποια είναι τα συµπτώµατα της Λιστερίωσης; Ένα άτοµο µε Λιστερίωση εµφανίζει πυρετό, µυαλγίες και µερικές φορές συµπτώµατα από το γαστρεντερικό σύστηµα, όπως ναυτία ή διάρροια. Αν η λοίµωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστηµα, µπορεί να εµφανιστούν συµπτώµατα, όπως κεφαλαλγία, δυσκαµψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασµοί. Οι έγκυες γυναίκες εµφανίζουν συνήθως µόνο ήπια συµπτώµατα γρίπης, µε προεξάρχον τον πυρετό και στη διάρκεια του τρίτου τριµήνου της κύησης η λοίµωξη µπορεί να µεταδοθεί στο έµβρυο µέσω του πλακούντα.

Ανάλογα µε την ηλικία της κύησης η µόλυνση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), σε πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίµωξη του νεογέννητου. ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Γραφείο Ανθρωποζωονόσων και Τροφιµογενών Τηλ. 210-8899000 & 210-5212000 www.keel.org.gr

Πόσο συχνή είναι η Λιστερίωση;

Η Λιστερίωση είναι σπάνιο νόσηµα στους ανθρώπους. Στις Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι 2.500 άτοµα εµφανίζουν κλινική νόσο κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 500 πεθαίνουν. Στην Ευρώπη η συχνότητα νόσησης από Λιστερίωση ποικίλει από 0,2-1,5 κρούσµατα ανά 100.000 πληθυσµού, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 0,3 κρούσµατα ανά 1.000.000 πληθυσµού. Στην Ελλάδα, το έτος 2006, δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 7 κρούσµατα.

Ποιες κατηγορίες ατόµων διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν;

Οι υγιείς ενήλικες και τα παιδιά όταν µολύνονται µε Λιστέρια συνήθως δεν εµφανίζουν κλινικές εκδηλώσεις ή εµφανίζουν κλινική εικόνα ήπιας γριπώδους συνδροµής. Στις οµάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν: οι έγκυες (20 φορές πιο πιθανό να νοσήσουν από ότι οι άλλοι υγιείς ενήλικες) και τα έµβρυά τους, τα νεογνά, οι ηλικιωµένοι, οι καρκινοπαθείς, οι µεταµοσχευµένοι, οι αιµοκαθαιρόµενοι, οι διαβητικοί, οι ηπατοπαθείς, οι ασθενείς µε AIDS (300 φορές πιο πιθανό να νοσήσουν σε σχέση µε άτοµα που διαθέτουν φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστηµα), οι ασθενείς που πάσχουν από νοσήµατα του αίµατος και οι ασθενείς που βρίσκονται υπό αγωγή µε ανοσοκατασταλτικά, κυτταροστατικά ή κορτικοστεροειδή

Με ποιο τρόπο µεταδίδεται η Λιστέρια;

Η νόσος µεταδίδεται µε κατανάλωση µολυσµένων τροφίµων. Η Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος υπάρχει στο έδαφος (χώµα), στις χορτονοµές, στο ζωοτροφές, στο νερό, στις λάσπες και στα λύµατα. Τα λαχανικά µπορεί να µολυνθούν από το χώµα ή από την κοπριά, όταν αυτή χρησιµοποιείται σαν λίπασµα. Ορισµένα κατοικίδια, πτηνά και άγρια θηλαστικά µπορεί να µεταφέρουν το βακτηρίδιο, χωρίς να νοσούν, και να µολύνουν τρόφιµα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα. Αν και τα υγιή άτοµα µπορεί να καταναλώσουν µολυσµένα τρόφιµα χωρίς να νοσήσουν, τα άτοµα που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να νοσήσουν από Λιστερίωση ακόµα και µετά την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων µε µικρό αριθµό βακτηριδίων. Η Λιστέρια µεταδίδεται επίσης, από τη µητέρα στο έµβρυο. Το νεογνό µπορεί να γεννηθεί µε Λιστερίωση, αν η µητέρα έχει καταναλώσει µολυσµένο τρόφιµο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Τέλος, η Λιστέρια µεταδίδεται κατά την επαφή µε πάσχοντα ζώα ή µε τις απεκκρίσεις τους. ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Γραφείο Ανθρωποζωονόσων και Τροφιµογενών Τηλ. 210-8899000 & 210-5212000 www.keel.org.gr Ποια τρόφιµα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για µόλυνση από Λιστέρια; Τρόφιµα υψηλού κινδύνου για µόλυνση από Λιστέρια είναι τα παρακάτω: ωµά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά µύδια/στρείδια έτοιµες ανάµεικτες σαλάτες µε νωπά λαχανικά προµαγειρεµένα προϊόντα κρέατος, τα οποία µπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον µαγείρεµα ή ζέσταµα, όπως πατέ, µαγειρεµένα κοµµάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά προπαρασκευασµένα γεύµατα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν µη παστεριωµένο γάλα ή γαλακτοκοµικά προϊόντα προερχόµενα από µη παστεριωµένο γάλα µαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασµένα µαλακά τυριά, όπως µπρι, καµαµπέρ, ρικόττα σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχοµένως έχουν έρθει σε επαφή µε ωµά λαχανικά

Μπορεί να προληφθεί η Λιστερίωση;

Η Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος αναπτύσσεται στις συνθήκες εντός του ψυγείου (5- 10οC) επιµολύνοντας τα µαγειρεµένα τρόφιµα όταν αυτά έρχονται σε επαφή µε νωπά µολυσµένα τρόφιµα και καταστρέφεται εύκολα µε το µαγείρεµα (στους 75οC το βακτήριο καταστρέφεται). Η σωστή ενηµέρωση των ατόµων που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου για την αποφυγή κατανάλωσης συγκεκριµένων τροφίµων υψηλού κινδύνου αλλά και για τον σωστό χειρισµό των τροφίµων και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής µπορεί να µειώσει τον κίνδυνο να νοσήσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στήθος κοτόπουλου με υπέροχη μεσογειακή γέμιση

Η τέχνη της δημιουργίας της τέλειας σπανακόπιτας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.