Διατροφή

Η συνταγή της ημέρας: Πασχαλινά τσουρέκια

Η συνταγή της ημέρας: Πασχαλινά τσουρέκια

Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν νοείται! Κάντε την παρακάτω συνταγή και θα… γλείφετε τα δάχτυλά σας. Και να θυμάστε, τα τσουρέκια, όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας, θέλουν χρόνο και ηρεμία.

Θα χρειαστείτε

  • 2 1/2 κιλά αλεύρι
  • 8 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
  • 2 κούπες γάλα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 γραμμ. μαργαρίνη
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 3 βανίλιες
  • 2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα
  • 8 γραμμ. μαχλέπι
  • 8 γραμμ. κακουλέ

Εκτέλεση της συνταγής

  1. Διαλύουμε την μαγιά με χλιαρό νερό ή γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά μία κούπα αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα τον χυλό και σκεπάζουμε για μία ώρα. Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
  2. Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και σταδιακά ρίχνουμε μέσα τον χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με το λάδι μας. Σημειώνεται ότι το γάλα το ζεσταίνουμε μόνο του και το ρίχνουμε χλιαρό μέσα στην λεκάνη με το αλεύρι, την μαγιά, και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά και την μαργαρίνη/λάδι.
  3. Ζυμώνουμε καλά, κυκλικά πάντα, από έξω προς τα μέσα. Στο τέλος, ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαργαρίνη με το λάδι από το κατσαρολάκι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.
  4. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τυλίγουμε με σακούλα την λεκάνη μας και από πάνω βάζουμε μια κουβέρτα. Αφήνουμε δύο ώρες να φουσκώσει η ζύμη μας. Ανοίγουμε, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε ακόμα μία ώρα να φουσκώσει.
  5. Πλέκουμε τα τσουρέκια μας ότι σχέδιο θέλουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, περίπου 30 λεπτά.
  6. Χτυπάμε ένα αυγό με ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα εβαπορέ και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ή αμύγδαλα, αν θέλουμε.
  7. Ψήνουμε στους 170°c στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 35 έως 45 λεπτά. Αναλόγως το σχέδιο που θα πλάσουμε.
  8. Αν τα βγάλετε από τον φούρνο μετά από 15 λεπτά, τυλίξτε τα με διάφανη μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά και φρέσκα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυγά ορτυκιού - Μια πραγματική διατροφική υπερδύναμη

Τα μαγειρικά μυστικά του να φτιάξεις τα τέλεια ρεβίθια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.