Διατροφή

Ποιο κρέας και τι κομμάτι του είναι καλύτερο για την υγεία

Ποιο κρέας και τι κομμάτι του είναι καλύτερο για την υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τις 2-3 φορές τον μήνα, αν και στην Ελλάδα καταναλώνουμε περισσότερα από πέντε γεύματα εβδομαδιαίως που περιέχουν ή αποτελούνται κατά βάση από κρέας, άρα αρκετές φορές τρώμε κόκκινο κρέας.

Επειδή το κρέας είναι η Νο1 επιλογή και λύση για το τραπέζι μας, καλό θα είναι να επιλέγουμε τουλάχιστον είδη κρέατος που ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις και μπορούν να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.

Το μοσχάρι για παράδειγμα, είναι ο σημαντικότερος χορηγός σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παιδίατροι συστήνουν την κατανάλωση του από τη βρεφική ηλικία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σιδήρου και βιταμίνης Β12. Για τους ενήλικες, όμως, δεν παύει να αποτελεί και μία σημαντική πηγή λίπους και μάλιστα κρυμμένου. Για χαμηλότερη θερμιδική αξία και περιεκτικότητα σε λιπαρά προτιμήστε το στρογγυλό. Είναι το μέρος πάνω από τα πίσω πόδια του μοσχαριού που δίνει την κίνηση στο βάδισμα του. Έτσι δεν του επιτρέπεται να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες λίπους.

Σε ό,τι αφορά το χοιρινό, έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, αλλά διαφέρει η περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, η οποία είναι χαμηλότερη. Επιλέξτε το φιλέτο ή ψαρονέφρι, το οποίο είναι σχεδόν άπαχο εάν αφαιρεθεί το ορατό λίπος. Σε τέτοια περίπτωση περιέχει λιγότερο λίπος ακόμα και από το στήθος κοτόπουλου.

Υπάρχουν και τα λευκά κρέατα, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Αποτελούν το ιδανικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος, χωρίς όμως το δέρμα τους και άρα και τα λιπαρά τους. Μπορεί να προσφέρει ανάλογες ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για όλες τις αναβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η ανάπτυξη και η σύνθεση μυϊκού και οστίτη ιστού. Προτιμήστε, φυσικά, το στήθος των πουλερικών. Μπορεί να περιέχει σημαντικά μικρότερες ποσότητες λίπους αλλά και σιδήρου, δεν παύει όμως, να προσφέρει τα μέγιστα στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σελήνιο και βιταμίνη Β6, θρεπτικά συστατικά με αποδεδειγμένη αντιγηραντική, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Το αρνί, παραδοσιακό κρέας-γλύκισμα, είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος. Για αυτό καλό είναι να προτιμάτε τα μπούτια, αφού αφαιρέσετε ό,τι ορατό λίπος έχει. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ θα λάβετε σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου, ενός αντιοξειδωτικού στοιχείου με παράλληλη δράση στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μωβ λάχανο: Ο σύμμαχος σας για την απώλεια βάρους;

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.