Διατροφή

Διαλέξτε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους (πίνακες)

Διαλέξτε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους (πίνακες)

Με την εμφάνιση των θερμοκηπίων μπορούμε και βρίσκουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, ωστόσο καλό θα είναι να ξέρουμε πότε ευδοκιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά και να καταναλώνουμε φρέσκα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν βρίσκουμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, αυτό μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα: 1. Τα φυτά έχουν παραχθεί εκτός εποχής και ενάντια στη φύση τους, σε θερμοκήπια, 2. Η συγκομιδή τους έχει γίνει πολύ καιρό πριν και έχουν συντηρηθεί σε ψυγεία για μήνες μέχρι να τα αγοράσουμε, 3. Ποικιλίες που δεν διατηρούνται σε ψυγεία, έρχονται από το Νότιο ημισφαίριο αφού έχουν καλλιεργηθεί κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Ένα ακόμα δείγμα πως τα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ είναι εκτός εποχής, είναι οι «τσιμπημένες» τιμές, αφού είθισται ό,τι δεν είναι εποχής να κοστίζει και περισσότερο καθώς είτε είναι μεγαλύτερο το κόστος παραγωγής είτε είναι εισαγόμενο προϊόν.

Επειδή όμως, ο λαός μας λέει «κάθε πράγμα» στον καιρό του, είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους, όχι μόνο για να απολαμβάνουμε καλύτερη γεύση, αλλά και για να λαμβάνουμε την υψηλότερη θρεπτική αξία τους.

Η Greenpeace έχει φτιάξει έναν χρηστικό πίνακα στον οποίο εμφανίζονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και αντίστοιχα οι μήνες κατά τους οποίους είναι προτιμότερο να καταναλώνονται (με μια μικρή απόκλιση καθώς όπως επισημαίνεται υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τον χρόνο καλλιέργειας και συγκομιδής).

Οι ειδικοί επίσης, συνιστούν πως κάποια τρόφιμα δεν πρέπει να τα τρώμε ποτέ εκτός εποχής. Ποια είναι αυτά; Ο αρακάς, οι ντομάτες, τα σπαράγγια, τα φασολάκια, το καλαμπόκι, τα μανιτάρια, το μαρούλι και τα πράσινα λαχανικά και τα ροδάκινα.

epoxikotita_01

epoxikotita_02

epoxikotita_03

epoxikotita_04

epoxikotita_06

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Πώς συνδέεται η χορτοφαγία με τον σακχαρώδη διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.